Министърът коментира и разногласията между Столичното РЗИ и МЗ

България ще навлезе в „оранжевата зона” по разпространение на коронавируса до няколко дни. Според плана на здравното министерство за борба със заразата това налага да се предприемат мерки. Това заяви в студиото на „Здравей, България” здравният министър в служебния кабинет д-р Стойчо Кацаров. Той обаче уточни, че към момента данните за страната не изискват налагането на ограничения. 

„Страната ще навлезе в „оранжевата зона” в следващите дни. Това поставя въпроса дали трябва да се предприемат някакви мерки за ограничаване разпространението на вируса. Според нашия план - такива мерки трябва да се предприемат”, обясни той.

Над 800 са новите случаи на COVID-19 у нас

Кацаров каза, че не може да бъде упрекнат, че налага страх или прилага някакви мерки за дискриминация: „Напротив - твърдя, че ограничителните мерки в страната са най-либералните в цяла Европа”, посочи той. И поясни, че ограниченията в плана са предвидени за всички събития на закрито, а не само за заведения за хранене, дискотеки или барове.

„Мерките в „оранжевата зона” предвиждат намаляване на капацитета. В момента ограничението е до 50%. Ако страната влезе в „оранжевата зона”, планът предвижда намаляване на този капацитет до 30%, а не затваряне”, категоричен е здравният министър.

 

 

Кацаров обяви, че се подготвя и ще се предложи до края на седмицата да бъде приет пакет за диагностика и лечение на болни от коронавирус в амбулаторни условия на базата на Единния протокол.

„Като допълнителна възможност да се намали натискът за хоспитализация на всички пациенти, които са с COVID-19. Ще платим лекарствата и изследванията в извънболничната помощ и прегледите на лекарите, които осъществяват лечението в амбулаторни условия”, каза той. 

ЧЕТВЪРТАТА ВЪЛНА: Ще има ли нови мерки заради ръста на заразените с COVID-19 (ОБЗОР)

Министърът коментира и актуализацията на бюджета. По думите му, ако тя не се приеме, правителството няма да има възможност да изплати компенсации. „Доколкото знам, по отношение на мерките за подпомагане, няма никакви пари в момента. За първа линия сме изплатили средствата за юни и юли от резерви на здравното министерство и на други министерства. За август вероятно парите няма да стигнат за изплащане дори на помощта за медиците на първа линия”, уточни Кацаров. Той отправи предупреждение за проблеми с осигуряването на лекарства, ако не се предприемат действия по актуализацията на бюджета.

Той коментира дали е вярно, че вместо да се ускори максимално изграждането на детска болница, се дава „зелена светлина” на мощни икономически субекти с интерес да изградят мега болница в Казичене. „Начинът, по който са направени процедурите за изграждане на нова детска болница, е предизвестил краха на този проект. Това е абсолютен крах. Модел на възлагане, който, когато е възложен, е било ясно, че не може да бъде изпълнен. И ще предложа такова решение. Това няма нищо общо с процедурите, които вървят по Закона за лечебните заведения за разкриване на нови дейности или на нови лечебни заведения. За тази процедура разбрах заради медийния интерес. Процедура, която дори не е достигнала до Министерството на здравеопазването. Не съм имал разговор с президента за тази или, за която и да е било друга болница”, обясни Кацаров.

Той коментира и разногласията между Столичното РЗИ и здравното министерство относно налагането на ограничения в София. „Д-р Данчо Пенчев е изчислявал 7-дневна заболеваемост, а в плана ясно сме разписали, че критерият е 14-дневната. Има разлика в тези числа. Законът обаче му дава възможност, след съгласуване с главния държавен здравен инспектор, да наложи мерки, независимо от това дали аз ги одобрявам, или не”,  поясни ресорният министър.

Повече гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК