Те са недоволни от завземането на властта в Кабул от талибаните

Афганистанци, живеещи у нас, организираха протестно шествие в столицата. Те са недоволни както от завземането на властта в Кабул от талибаните, така и от реакциите на международната общност. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Свобода за Афганистан”. Този вик отеква в мислите и сърцата на жителите на страната, разпръснати по света. Сред тях е и Джавед Нури, който прекарал половината си живот в България - далеч от роднините си.

„Там са двамата ми братя и четирите ми сестри. Баща ми, който е военен генерал, почина преди 50 дни. Сега военните са арестували един от братята ми, който беше офицер на бившия режим. Зет ми, който също беше комендант, е арестуван заедно с още 300 души”, разказа Нури.

България приема до 70 афганистанци на своя територия

Двама от братята му и четирите му сестри все още са на свобода. И от тях научава за кошмара, в който живеят.

„Това е голяма трагедия. Направо понякога изтръпвам целия и се притеснявам как да ги измъкна оттам. Исках да замина, но ме спряха, защото повече няма да мога да се върна”, добави той.

Други обаче нямат връзка с роднините си от деня, в който талибаните нахлуват в Афганистан. „Децата и съпругата ми са там. Толкова се притеснявам за живота им”, сподели Мухамад Хусаин Уафа - афганистанец, който живее в България от пет години.

Полски дипломат: Тълпите на летището в Кабул пречат на евакуацията (ВИДЕО+СНИМКИ)

Той познава отношението на талибаните към народа му - след като преди години отрязват ръцете му. „Искаме да ни оставят на мира, искаме да сме мирна държава”, обясни той.

Джавед и Мухамад може да са изминали различен път, но в трудни времена се крепят от едно и също. „Вярата ми е в Господ, но надеждата ми е в помощта от хората”, каза Мухамад. 

Афганистанската общност в София изрази подкрепа към братята и сестрите си. „Знаете ли как жените живеят там, как умират децата там, как пред тебе убиват детето ти”, попита Джавед.

Шествието им достигна до посолството на Пакистан в България. Протестиращите обвиняват страната, че е опускала талибаните в родината им и ги подпомага. 

„Ако те спрат помощите на талибаните, няма да имат сили още десет дни. Няма да издържат в Афганистан - няма да имат сили, няма да имат оръжие и храна”, смята Джавед.