Правилата за работа в условия на пандемия са разработени от МОН и съгласувани с МЗ и социалните партньори

Министерството на образованието с официални препоръки за учебната година в ситуация на четвъртата вълна на вируса. Предлага се тестване на учениците веднъж седмично, но само ако 90% от родителите са съгласни. При брой на заразените над 100 души на 100 000, в каквато ситуация вече е цялата страна, всички ученици трябва да са в клас с маски.

Ако ученик прояви симптоми, трябва да бъде отделен в специално пригодено помещение, докато дойдат да го вземат. Препоръчва се различно начало на учебните занятия и различен график за междучасията, за да не се събират много деца накуп.

Въвеждане на еднопосочно движение по коридорите. Препоръката е максимално много часове да се провеждат на открито, а при 10% отсъстващи заради COVID-19 директорът да предлага преминаване към онлайн обучение.

Насоките на просветното ведомство залагат на минимална комуникация лице в лице и досег между отделните класове, между педагозите в учителската стая и срещите с родители, за които препоръката е да са онлайн. Всяка паралелка трябва да си има собствена зона за отдих в училищния двор. Учители ще следят за спазване на дистанция в коридорите, столовата за хранене и санитарните възли. При хубаво време часовете по физическо трябва да се провеждат на открито. Ако са на закрито в салона, учениците също ще са с маски. 

COVID-19: Ръст на имунизациите при учениците над 12 години

Най-трудната задача директори виждат в задължителните маски и за учениците от начален етап. Както и за носенето на маска в часовете по физическо, ако са в салона.

„Тук ще има по-сериозен проблем, защото колкото са по-интензивни упражненията, които предлага учителят, толкова повече децата няма да са способни да носят тези маски”, каза директорът на ОУ „Екзарх Антим Първи” Екатерина Василева.

От министерството уточняват, че  упражненията не трябва да водят до учестено дишане. Препоръката е маските да са от три слоя. Според директори друг проблем ще е събирането на съгласието на 90% от родителите за редовното тестване. 

„Това е въпрос на едно сериозно проучване, което трябва да направим сред родителите, по отношение на тяхното съгласие. Малко съм скептична, защото и обществото е раздвоено по отношение на тези тестове”, уточни Василева.

Директор на детска градина поиска декларация, че родителите имат ваксина

Тя подкрепя намаляването на процента от 15 на 10 на сто отсъстващи ученици, когато ще се преминава онлайн или на график. „Процентът е разумен за това максимално дълго да продължим присъствено обучение”, добави Василева.  

Без достатъчно ваксиниран персонал в училищата, присъствената учебна година остава под въпрос, смята главният държавен здравен инспектор доц. Кунчев. Процентът на имунизирани учители засега е едва 30 на 100.

„Казваме: „Ваксинирайте се!”, те: „Не, не искаме, вие сте медицински фашисти, много е страшно”. Учениците в Ню Йорк ще започнат учебната година нормално. Защо? Защото 100% от учителите са имунизирани. Да постигнем такова нещо и тогава да видим резултата”, призова доцентът.  

Благоевградска област е с едно от най-ниските нива на ваксиниран училищен персонал - едва 25%. „Имат отрицателно виждане по отношение по процеса на ваксиниране - от гледна точка на последващи неблагоприятни процеси”, обясни директорът на РУО-Благоевград Ивайло Златанов. 

С или без достатъчно ваксиниран персонал училищата няма да отворят за всички деца на 15-и септември, ако регионът е оцветен в червено, предвижда планът на МОН.

Вижте насоките за обучение в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата: