Това заяви лидерът на партията Корнелия Нинова

БСП връща мандата за съставяне на правителство във вторник - 7-и септември. Това обяви лидерът на столетницата Корнелия Нинова. Днес се проведе Националният съвет на партията, на който решението е прието със 108 гласа „за”, 6 „против” и 8 „въздържали се”.

„Всички знаете, че положихме максимални усилия за постигане на мнозинство и за формиране на редовен кабинет и на работещ парламент. Знаете и резултата от нашите усилия - трите партии на протеста ни отказаха. Смятаме, че е безсмислено да се продължават усилията, да се предлага проформа премиер. Няма смисъл от всичко това”, категорична е тя.

Симов посочи вариантите на БСП за третия мандат

Партията ще върне мандата на президента нереализиран. „Доволни сме, че днес поне се прие нашето предложение в ускорени срокове да започне актуализацията на бюджета и във вторник да бъде приет този на ДОО и на Здравната каса. Големият бюджет сигурно ще продължи в сряда”, добави лидерът на БСП.  

Според Нинова президентът може да задържи с няколко дни разпускането на парламента, за да се приеме окончателно държавният бюджет. Нинова обясни, че на Националния съвет са се чули различни предложения кога точно да бъде върната папката. „Имаше и такова да върнем мандата още днес. Други колеги смятаха да го върнем утре, трети - да задържим дълго”, каза тя.

Божанков: С безотговорността си протестните партии пратиха България на избори

Да се даде възможност на актуализацията на бюджета обаче е накарало БСП да не връща мандата още днес или утре. „Това е последен опит да постигнем някакво съгласие за актуализацията. За съжаление, са започнали да летят всякакви предложения от всички парламентарни групи. Дано да не допуснем опасността на популистко предизборно наддаване, което накрая да не доведе до резултат”, смята Нинова.

 

 

 

Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на столетницата на 27 август. Така третата папка ще се върне на държавния глава десет дни, след като бе получена.

Парламентарната рулетка се завъртя и мандатът стигна до БСП, след като от „Има такъв народ” не получиха подкрепа за предложения си кабинет. След това папката за съставяне на правителство отиде при ГЕРБ-СДС, които обаче я върнаха веднага на държавния глава. 

Депутатите решиха кога ще са президентските избори

Шестият опит за съставяне на правителство последва съдбата на първите пет - пълен провал. Но пък успя да вдъхнови нови скандали.

„Отговорността е споделена. Колкото и да им звучи неприятно - основната тежест е в другите две партии, така наречени - на протеста”, заяви Тошко Йорданов от „Има такъв народ”.

„Има такъв народ” е антисистемна партия, която е влязла в Народното събрание с декларираната си мисия да взриви политическата система. ИТН не е влязла тук, за да преговаря за правителство. Така че в момента наблюдаваме агонията на политическата система”, смята Радомир Чолаков от ГЕРБ.

„Като е взела този мандат просто, за да прави пиар, поне да свърши някаква работа. БСП да го задържи максимално, така че да приемем очакваните от цялото общество изменения в бюджета и в закона за съдебната власт”, каза съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов.

ИТН отказа подкрепа за БСП, отиваме на нови избори (ОБЗОР)

„Шансът от Корнелия беше изначално изпуснат. С това, че тя отказа да има разговори между четирите формации преди връчването на мандата”, посочи Мая Манолова от „Изправи се БГ! Ние идваме!”.

Корнелия Нинова отговори твърдо. „Показват едно - не искат редовен  кабинет и стабилно управление”, категорична е тя.

Сега се чакат решенията на Румен Радев - колко време за работа ще остави на депутатите, преди да сложи край на сегашния парламент и коя дата ще избере за поредните парламентарни избори - 2 в 1 с президентските или ще бъдат самостоятелни.

Според Нинова БСП постъпва отговорно по процедурата с третия мандат. През утрешния ден се очакват и първите коментари на държавния глава за това кога смята да разпусне Народното събрание и дали одобрява датата 14-и ноември за президентския вот.

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК