Тоава е стората стихия, която застрашава региона за последните няколко седмици

Проливни дъждове заляха Тексас и Луизиана днес с отслабването на урагана "Никълъс" до тропическа буря, създавайки заплаха от значителни наводнения и прекъсвания на електричеството, докато бурята се придвижваше по американското крайбрежие на Мексиканския залив, предаде Ройтерс.

Това е втората голяма буря, която застраши региона през последните седмици, след като ураганът "Айда" причини смъртта на десетки хора през август и опустоши населени места в Луизиана в близост до Ню Орлиънс.

Бурята "Олаф" се превърна в ураган близо до бреговете на Мексико

Националният център по ураганите съобщи, че Никълъс, който достигна силата на ураган преди да отслабне, утре би трябвало да отслабне още до депресия. Въпреки това, от центъра предупредиха, че той все още може да причини животозастрашаващи внезапни наводнения в Дълбокия Юг през следващите няколко дни.

От Белия дом казаха, че президентът Джо Байдън е обявил извънредно положение в Луизиана и е наредил федерална помощ за местните служби, борещи се с бедствието, заради последствията от Никълъс.

16 загинали в наводнена болница в Мексико

Възможно е Никълъс да прекъсне електричеството и да попречи на усилията за възстановяването му, след като ураганът Айда изключи електрозахранването в Луизиана. Според информация от сайтът "PowerOutage.us" от по-рано днес, повече от 95 000 души в Луизиана и над 345 000 в Тексас са заплашени от прекъсване на електрозахранването.

"Това ще е буря, която много бавно ще се придвижи през щата Тексас, ще се задържи за няколко дни и ще излее огромно количество дъжд", каза губернаторът на Тексас Грег Абът вчера.
Абът обяви извънредни положения в 17 окръга и три града, където бяха разположени или поставени в режим на готовност спасителни екипи с хеликоптери и лодки.

Силно земетресение разтърси Мексико, има жертва (ВИДЕО+СНИМКИ)

Кметът на Хюстън Силвестър Търнър, позовавайки се на предупреждения за наводнения, призова населението на около 2,3-милионния град да не излиза на улиците и по магистралите.
Хюстънският независим училищен район отмени часовете днес, а десетки училища в двата щата бяха затворени вчера.

Вчера вечерта Хюстън спря лекия железопътен транспорт и автобусите. Стотици полети бяха отменени или забавени в летищата в Корпус Кристи и Хюстън.

Хюстън, който е четвъртият по големина град в САЩ, беше опустошен през 2017 г., когато Харви, ураган от четвърта категория, удари Тексас, изля до 102 сантиметра дъжд в някои райони и причини смъртта на повече от 100 човека.

Източник: БТА