Той съдържа името, рождената дата и персонализиран QR код

Вакнинационният сертификат на френския президент Еманюел Макрон с неговите лични данни циркулира в социалните медии, предаде ДПА. В документа има името, рождената дата и персонализиран QR код.

Семейство Макрон се ваксинираха срещу COVID-19

Елисейският дворец каза, че нарочни или случайни действия са довели до разпространението на частен документ онлайн. Някои сред персонала на Макрон вероятно е разпространил сертификата на президента, въпреки че намерението засега не е ясно, посочва президентството. Френските здравни власти също имат достъп до централизирана база данни на здравното осигуряване, в която се съхраняват сертификатите за коронавирусната ваксинация. QR кодовете, като тези фигуриращи в сертификата за ваксинация, се изискват за посещение на културни обекти, кафенета и ресторанти и за пътуване със самолети и влакове в страната.

Френската държавна служба за здравно осигуряване каза пред ДПА, че отговорните са здравни работници, които са нарушили правилата, давайки достъп до данните, нарушавайки професионалния етичен кодекс.

Макрон бе диагностициран с коронавируса през декември. Той съобщи, че е получил една доза от ваксините срещу коронавируса през май. Втора доза при него не била приложена именно заради прекараната коронавирусна зараза, допълват френски електронни издания.

Разследват изготвянето на фалшиви COVID сертификати във Франция

Ваксинацията на Макрон и на първата дама Брижит, която също е карала вируса, бе официално на 31 май, въпреки че кадри от нея нямаше, докато в медиите бяха публикувани кадри от ваксинациите на здравния министър Оливие Веран и на премиера Жан Кастекс, пише сайтът "Вальор актюел". Изданието добавя, че сайтът "Медиапарт" е открил нещо любопитно във връзка именно със сертификата на Макрон. Сайтът успял да получи достъп до сертификата на президента и първата дама през гореспоменатата база данни. От сертификата изглеждало, че ваксинацията на Макрон е направена на 13 юли, тоест ден след като президентът обяви, че се предвижда разширено използване на френските здравни сертификати и че за някои професии ваксинацията ще е задължителна.

"Медиапарт" е повдигнала пред Елисейския дворец въпроса за разминаването на датите във ваксинацията на Макрон. Президентството е отвърнало лаконично, че това се дължало на човешка грешка при подаването по електронен път към френското здравно осигуряване на документите, потвърждаващи датата на ваксинацията на президента. Станало е объркване на датата на поставянето на ваксината (31 май) с датата на предаване на документацията за ваксинацията (13 юли). Същият проблем обаче няма във връзка с ваксинацията на първата дама Брижит и предаването още на 31 май на документация за нейното ваксиниране, пише "Вальор актюел".

Говорителят на френското правителство Габриел Атал каза, че на президента ще бъде генериран нов QR код, а старият ще бъде дезактивиран.