Най-важен е човешкият живот, заяви Христо Алексиев

Корабът „Вера Су” вече потъва. Това стана ясно на брифинг на транспортния министър Христо Алексиев и екоминистъра Асен Личев. Вълните вече заливат носа на плавателния съд. Оттам влиза и най-много вода.

Община Каварна обяви частично бедствено положение не само заради приближаващата екокатастрофа, но и заради опасност за живота на моряците. Те обаче отказват да напуснат кораба.

За хората на борда и тези на брега следват критични часове. Вятърът в района причинява все по-бурно вълнение и риск „Вера Су” да бъде запратен в скалите е реален, казват експертите.

Ако моряците не слязат от кораба „Вера Су”, прокурор се качва

Ситуацията се е влошила само за няколко часа и вече е критична. Най-драматична е ситуацията при носа на кораба, откъдето нахлува най-голямо количество вода.

Днес цял ден военен хеликоптер кръжеше в района, за да анализира ситуацията и да се реши какви ще са следващите действия. Засега е ясно, че няма как да пристигне тежка техника, за да помогне за разтоварването. Няма как да се използва и хеликоптер.

На този фон екипажът отказва да се евакуира. Решението е на собственика на плавателния съд. Когато слязат на брега, хората от екипажа ще бъдат разпитани за евентуално извършено престъпление.

Ситуацията със заседналия кораб се е влошила около обяд. Плавателният съд вече потъва, след като хамбарът е започнал да се пълни с вода.

„В хамбара се пълни вода - това е установено, което означава, че корабът потъва”, потвърди транспортният министър Христо Алексиев.

Екипажът обаче отказва евакуация. Корабособственикът продължил да настоява хората му да не напускат плавателния съд.

„Наш приоритет е запазването на човешкия живот. Затова действахме превантивно и снощи около 03:00 часа изградихме съоръжение, за да може екипажът да бъде евакуиран”, обясни Алексиев.

Обявиха частично бедствено положение в Каварна

До момента от карбамида на кораба са разтоварени 200 тона. Министърът на екологията предположи, че дори цялото количество да попадне във водата, екокатастрофа няма да има.

„Самият карбамид не се явява опасен за околната среда, по-опасно е горивото, което колегите са успели да източат. Рискът да изтече гориво е минимален”, каза Асен Личев.

Все още обаче не е източено цялото количество гориво.

„Утре сутринта плавателен съд ще подходи към кораба за източване на поредното количество гориво”, обясни вицеадмирал Румен Николов.

След това ще бъде направен нов опит за разтоварване.

„След като се свали горивото, започва прехвърлянето на товара”, каза Николов. „Няма да се прехвърля с кран, ще се прехвърля със самоходна платформа, която има собствен кран”.

А на въпроса кога времето ще позволи товарът да кораба да започне да се прехвърля в друг плавателен съд, Николов отговори лаконично.

„Божа работа!”, каза той.

Очаква се времето да се подобри.

Със заповед на министър-председателя Стефан Янев се създава координационна група за ситуацията с кораба „Vera Su“ в местността „Яйлата“. За ръководители на координационната група са определени министърът на околната среда и водите Асен Личев и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев, а нейни членове са: заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов, заместник-министърът на външните работи Василий Такев, заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова и заместник-министърът на вътрешните работи Таня Петрова.

Възложените със заповедта на премиера функции на координационната група са да организира, координира и контролира дейностите на компетентните органи по отношение на кораба „Vera Su“, както и да събира информация за развитието на ситуацията. При необходимост е предвидено да се привличат представители на други ведомства и организации за подпомагане на дейността на координационната група като министър-председателят Стефан Янев лично ще следи дейността й.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.