Машината преминала с висока скорост през Варненския канал, нанесени са щети

Още един кораб на фирмата, собственик на заседналия кораб „Vera Su“, е нарушил нашите морски правила. В събота следобед е "профучал" през Варненския канал към Черно море и е нанесъл щети на пристанището. Директорът на Транзитна зона-Варна Юлиан Гендов разказа за случилото се в ефира на „Денят на живо”.

МОСВ започва извънреден площен мониторинг в района на заседналия кораб "Vera Su"

„В 11.40 часа в посока Черно море кораб на същата компания мина с изключително висока скорост. За последните години няма такъв прецедент. В резултат на приливната вълна, която се образува, има нанесени много щети. Много арогантно и много безочливо минаване по канала. Абсолютно несъобразяване с всякакви норми и нормалната етика за преминаване през такова пространство”, смята той.

Вместо с 6 възела, корабът е преминал с 11. Това, според Гендов, е все едно автомобил да се движи на магистралата с 260 км/час, вместо със 130 км/час. За да бъдат наказани подобни нарушители, се изисква много бърза реакция от всички служби, която в България липсвала, посочи Гендов.

Създадоха работна група за ситуацията с кораба „Вера Су”

"Vera Su" многократно е преминавала покрай нашите съоражения. Това са моряци и капитан, които познават много добре нашите териториални води. Освен това корабите в днешно време имат много добра навигационна апаратурат, която е настроена да сигнализира за препятствия. Тези елементи пораждат много голямо недоумение. Много странни съчетания на факти", каза още Гендов.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.