Карантинираните учители са се увеличили двойно от началото на учебната година

На фона на скока на новозаразените в училищата учители и ученици в столичното 51 училище „Елисавета Багряна” се изследват за COVID-19 с по-щадящи тестове. Те не са инвазивни и се правят само със слюнка.

Четири пъти повече карантинирани ученици от началото на учебната година

„Нашият начин за справяне в тази сложна ситуация е превенцията. Идеята е да го правим всяка седмица за всички учители и за отделни паралелки, в зависимост дали в тях има карантиниран. Най-хубаво би било да се прави ежеседмично на всички ученици, но това е много скъпо. Тестът е лесен и бърз”, коментира директорът на училището Асен Александров.

Директор на училище: Няма нужда от карантиниране на цели класове, ако децата носят маски

Учители споделят, че по този начин се чувстват много по-спокойни на работното си място. Когато тестът излезе положителен, се прави повторно тестване с по-инвазивен тест. Ако и той е положителен, заразеният незабавно се изпраща при лекар.

Статистиката сочи, че в сравнение с началото на учебната година в момента карантинираните учители са два пъти повече, а учениците – четири пъти повече. Над 500 паралелки в страната са поставени под карантина. А в Габрово, който попада в тъмночервена зона, учениците вече са на ротационен принцип. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.