Разговор с пулмолога д-р София Ангелова

Различава ли се пневмонията, причинена от COVID-19, от пневмонията при грип? И какви са най-честите грешки при лечението им. 

Д-р София Ангелова е специалист по белодробни и вътрешни болести. Завършила е медицина с Хипократов медал. Дълги години е работила в Специализираната болница по белодробни болести "Света София", била е и преподавател в медицинския университет - София.

"Пневмонията е заболяване, което се характеризира с възпаление на белодробния паренхим. Когато вирусът стигне до белия дроб, тогава може да се развие бурна възпалителна реакция - това е реакция на имунната система", това каза в "Пулс" по NOVA NEWS пулмологът д-р София Ангелова.

Тя разясни, че при пневмонията от грип и COVID има два вируса, единият причинява грип, А, В, другият е SARS‑CoV‑2 и те са различни в структурата си. 

Лекарят винаги препоръчва при първи симптоми на грип задължително да се вземе антивирусен медикамент, като с това блокираме разпространението на вируса.

"При SARS‑CoV‑2 заболяването протича в две фази. Първата е свързана с горните дихателни пътища и обикновено 70% от го прекарват до две седмици с температура, кашлица, хрема", каза още специалистът и добави, че всичко това е реакция на имунната система, която защитава тялото.

Целия разговор гледайте във видеото.