Внезапното силно главоболие със загуба на съзнание са алармиращи симптоми

Ендоваскуларна неврохирургия - с какво се занимава този дял на медицината? И към кои заболявания се отнася? Гост по темата е виртуоз на тромболизата -  най-модерният метод за лечение на инсулт - д-р Нурфет Алиоски от болница "Св. Анна". Пациентите му след терапията говорят, движат и се усмихват на новия си живот.  

По думите му ендоваскуларната неврохирургия се занимава с лечение на мозъчно-съдови заболявания.

"Мозъчната аневризма е заболяване, което представлява издуване на кръвоносен съд, който има риск да се разкъса", обясни той. Разделят се на торбовидни и вретеновидни, както и на малки, средни и големи.

По думите му около 3% от хората в ЕС страдат от това заболяване, както и между 1 и 6% от населението в световен мащаб. Това е високозастрашаващо състояние - 15 - 20 % не стигат до лечебно заведение.

ЖИВОТОСПАСЯВАЩА ОПЕРАЦИЯ: Лекарите спасиха двама пациенти с рядко срещани аневризми 

"Внезапното силно главоболие със загуба на съзнание са алармиращи симптоми. В някои случаи може да има и неподвижен крайник. Между 10 и 30% от хората имат множествени аневризми. Скенерът с контрастно вещество е най-честият метод за изследване. Чувствитеността му е от 95 до 99%. С изминаване на дни от инцидента, чувствителността намалява, бързата диагностика е много важна. Конвенционалната ангиография е златен стандарт в установяването на аневризма", заяви д-р Алиоски.

Специалистът разкри, че оперативното и вътресъдовото лечение чрез разширяване и запълване на кръвоносния съд са двата вида лечение. 

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.