Недоволството е след заповед за увеличение на заплати

Лекари, медицински сестри, шофьори на линейки и санитари от спешни центрове излязоха на протест. Организаторите са от Синдикат "Здравеопазване". Поводът за недоволството - по думите им здравният министър професор Стойчо Кацаров ги е излъгал, че ще увеличи основните им заплати. 

Недоволстващите се отправиха на мирно шествие към Министерския съвет, където блокираха движението.

Недоволство от правилата за „зелените” сертификати

Според служителите в центровете за спешна медицинска помощ заповедта на здравния министър за възнаграждения в условията на пандемия е неясна. Това пък водело до субективно разпределение на пари като част от работещите са лишени от тях.

„В началото на август настояхме за промяна на методиката за разпределение на средствата за първа линия. Парите не са справедливо разпределени и не достигат до работещите. Хората работят по 72 часа и до тях не достигат никакви средства. На места в страната се наложиха гладни стачки, за да бъдат изплатени тези пари”, казват протестиращи медици.

Според тях кадровият недостиг се задълбочава и това ще доведе до сериозни проблеми в борбата с пандемията.

„Проблемите се задълбочават, но на практика хората са лишени от парите, които им се полагат”, заяви Красимир Митов - председател на синдикат „Защита".

„Вече няма накъде. Не сме на дъното, а сме заринати в тинята до кръста. Ние също сме хора и също боледуваме. В момента във Видин голяма част от персонала са или заразени с COVID-19, или са под карантина. Преди дни за целия Видински окръг работихме само аз и един фелдшер”, коментира д-р Иво Георгиев от Спешна помощ - Видин.

Междувременно, има още няколко протеста. Два от тях са на политически партии, които се обявяват срещу новите мерки. Един от тях блокира входовете на Министерството на здравеопазването в 8:30 сутринта.

 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.