Коментар на д-р Станимир Хасърджиев и адвокат Пламен Таушанов

Въвеждането на зелените сертификати раздели обществото. Защо се случи това и защо преболедувалите COVID-19, които имат наличие на антитела, но са доказали заразата с антигенен тест, не могат да си извадят такъв сертификат – по тази тема коментираха изпълнителният директор на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев и адвокат Пламен Таушанов от Българската асоциация за защита на пациентите.

Зелените сертификати влязоха в сила

„Наличието на антитела означава, че по някакъв начин или сме изкарали вируса или сме ваксиниран. У нас обаче тестовете за антитела не са и унифицирани. Искали сме дори преболедувалите преди 6 месеца да се удостоверят като такива, но въпросът не е уреден нормативно”, заяви Пламен Таушанов.

„По принцип тестовете за антитела показват, че човек се е сблъскал някога с такъв вирус – кога обаче и дали е същият или не – все още антителата не са толкова специфични. Затова заболяването се доказва с наличието на антиген по време на заболяването”, коментира Станимир Хасърджиев.

Колко време ще важат сертификатите за ваксинирани и преболедували

„В чужбина този въпрос не стои, защото там доказваш лесно, че си се разболял, не се притесняваш, когато се разболееш, не се притесняваш и да кажеш на работодателя си. Държавата те пази и здравната система те лекува. Тук държавата те задължава да стоиш вкъщи, но и да си вземеш по вълшебен начин болничния и да стигнеш по извънземен начин до лаборатория, без да заразиш другите”, добави той.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.