Проблемът е известен на ВВС и Министерството на отбраната, твърди командирът на авиобазата - бригаден генерал Николай Русев

След трагичния инцидент, при който загина пилотът подп. Валентин Терзиев, синът му заведе дело за неизплатен извънреден труд на военнослужещия. Съпругата Димитрина Попова оповести, че подобни дела не са прецедент за авиобаза "Граф Игнатиево".

Синът на загиналия край Шабла пилот съди авиобаза "Граф Игнатиево"

"Това се случва на абсолютно всички пилоти с бойни дежурства, когато напускат системата. При уволнение им остават насъбрани дни от компенсации, които не са могли да ползват, докато са били на служба", каза за БТА Попова и обясни, че всичко се свежда до прекалено малкия ресурс, с който разполагат пилотите в базата.

Според съпругата авиобазата няма пряка вина, защото това е поделението, което носи бойното дежурство. Но уставът им бил написан така, че извънредният труд не се изплаща при напускане.

Попова добави, че с този казус е запозната от други колеги на съпруга й, които са се пенсионирали и минават по същата процедура, със същите натрупани часове. По думите й има човек, чието дело е на изчакване вече седем години и по него няма решение. Тя подчерта, че командирът на авиобазата - бригаден генерал Николай Русев, се е ангажирал да й съдейства и лично й е дал справката за натрупаните часове.

Разчетоха „черната кутия" на падналия в Черно море МиГ-29

Той пък заяви, че натрупването на некомпенсирано служебно време на пилотите, включени в дежурствата по охрана на въздушното пространство, е отдавна известен факт, който многократно е поставян като тема от командването на авиобаза "Граф Игнатиево" до по-високите нива във ВВС и Министерството на отбраната. Запитан дали е възможно авиобазата да осигури повече пилоти за бойно дежурство, ген. Русев отговори, че е възможно, при условие че проблемът с ресурсното осигуряване бъде решен окончателно.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА