Алиансът, наречен AUKUS, който може да даде на Австралия достъп до ядрени подводници, завари Париж неподготвен

Френският президент Еманюел Макрон каза, че австралийският премиер Скот Морисън го е излъгал за анулирането на договор за строеж на подводница през септември и посочи, че са необходими повече усилия за възстановяване на доверието между двамата съюзници.

Франция връща посланика си в Австралия след проблема с подводниците

В Рим за срещата на върха на Г-20 двамата лидери се срещнаха за първи път, откакто Австралия отмени многомилиардната сделка с Франция като част от нов съюз за сигурност с Великобритания и Съединените щати, представен през септември, съобщи Ройтерс.

Алиансът, наречен AUKUS, който може да даде на Австралия достъп до ядрени подводници, завари Париж неподготвен, което накара Франция да изтегли посланиците си от Вашингтон и Канбера на фона на обвиненията, че Франция е била предадена.

„Не мисля, знам“, каза Макрон в отговор на въпрос дали смята, че Морисън го е излъгал

„Имам много уважение към вашата страна“, каза той в коментар в неделя пред група австралийски репортери, които са пътували до Италия за срещата на върха на лидерите на 20-те най-добри икономики.

"Имам много уважение и много приятелство към вашия народ. Просто казвам, когато имаме уважение, трябва да бъдете верни и трябва да се държите в съответствие и последователно с тази ценност".

Евролидерите обсъждат по-силното влияние на ЕС на международната сцена

Морисън каза пред медии по-късно същия ден, че не е излъгал и преди това е обяснил на Макрон, че конвенционалните подводници вече няма да отговарят на нуждите на Австралия. Процесът на поправяне на отношенията е започнал, добави той.

Морисън и Макрон разговаряха миналата седмица, преди австралийският премиер публично да поиска ръкостискане с френския си колега на срещата на Г-20.

В понеделник австралийският вицепремиер Бърнаби Джойс призова Франция да разгледа въпроса в перспектива.

"Ние не сме откраднали остров, не сме обезобразили Айфеловата кула. Това беше договор", каза Джойс пред репортери в Мори, на 644 км северозападно от Сидни.

„Договорите имат срокове и условия и едно от тези условия е, че може да излезете от договора.“

Джойс говори само часове преди австралийският външен министър Мариз Пейн да се срещне с посланика на Франция в Канбера. Пейн каза, че тяхната едночасова среща се фокусира върху усилията за възстановяване на връзката.

Дания застана зад САЩ в скандала с подводниците

В петък президентът на САЩ Джо Байдън каза, че смята, че Франция е била информирана за анулирането на договора за подводниците преди да бъде обявено създаването на AUKUS.

Източник: БГНЕС