Коментар на имунолога Доброслав Кюркчиев

Няма проблем хората с имунни заболявания да се ваксинират. Това обяви в студиото на „Здравей, България” началникът на Клиничната имунология в УМБАЛ "Свети Иван Рилски" проф. Доброслав Кюркчиев.

„Имунните заболявания се делят на две групи – автоимунни и имунодефицитни. При автоимунните понякога, при малък процент от хората, след ваксина се увеличава симптоматиката на заболяването за седмица. При хората с нисък имунитет рискът е да не изградят достатъчно добър имунен отговор", обясни имунологът. По думите му COVID кризата е много тежка, с висока хоспитализация и сериозна смъртност. 

Математик: България може да надмине най-черните си години по смъртност

Той коментира и значението на антителата при преболедувалите. „Първо трябва да уточним за кои антитела говорим. След прекарана инфекция те са много видове. Надявам се да говорим за вирус-неутрализиращите антитела. Те пречат на предаването на вируса в кръвта между клетките. Атакуват клетките, които вече са заразени”, обясни имунологът. Според него проблемът е, че няма информация за това над какво количество антителата осъществяват своите функции. Проф. Кюркчиев обаче е категоричен, че при висок титър няма риск от цитокинова криза.

Повече гледайте във видеото.

Рекорден брой починали от COVID-19 у нас

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.