Всяко лечебно заведение да решава индивидуално за плановия прием

Намираме се в национално бедстви, заради мащабите на пандемята. Спрямо данните от миналата година броят на заболелите и починалите от COVID-19 е значително по-висок. Това коментира в ефира на "Твоят ден" изпълнителният директор на УМБАЛ "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев. По думите му черната статистика се дължи на ниския ваксинационен процент.

"Вина вероятно имат и управляващите, че не се опитаха да направят по-мащабна разяснителна компания. Допусна се мнения на антиваксъри да се разпространяват, без те да имат общо с научната истина", обясни проф. Начев и добави, че зеленият сертификат е доказала се в световен мащаб мярка, но е необходим по-строг контрол върху спазването на всички ограничения.

СЛЕД СПРЕНИЯ ПЛАНОВ ПРИЕМ: Какви ще са последствията за хронично болните

"Проблемът е в липсата на инструменти, които да гарантират спазването на наложените мерки. Липсват и санкции за нарушителите", каза проф. Начев. 

МБАЛ "Св. Екатерина" също изпитва затруднения заради усложнената обстановка. От 16 разкрити интензивни легла в лечебното заведение, 12 пациенти са интубирани. Към момента няма опасност от недостиг на кислород, но проблемът е актуален за останалите болници в страната. 

Началник на COVID реанимация: От 10 души само 1 пациент бива изписан

Проф. Начев е на мнение, че плановият прием в болниците трябва да е въпрос, който всяко лечебно заведение да реши само за себе си.

"Ръководствата на болниците са тези, които са наясно с капацитета на леглата за COVID пациенти, както и с нивата на спешния прием. Именно те трябва да уредят въпроса с плановия прием", обясни той. 

Проф. Генчо Начев е категоричен, че издаването на фалшиви сертификати трябва да се криминализира. 

"Това е абсолютно нарушение на закона и престъпление срещу човечеството. Най-малкото наказание за личните лекари, които се занимават с тази порочна практика, трябва да е отнемане на лиценза", допълни изплълнителният директор. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.