Според директора на НЦЗП въвеждането на зеления сертификат е дало резултат

Трябва да се изчака още известно време преди да се реши дали да се продължи частичният локдаун или да се наложи пълен. „В България, без да налагаме тежки мерки успяхме да преминем сравнително добре през пандемията”.Това заяви в студиото на „Събуди се” проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. По думите й според данните, с които разполагат експертите, Делта вариантът на коронавируса не е с по-тежко протичане, а с по-бързо разпространение.

„Маските са една от защитите срещу коронавируса. Да, тя не е приятна и запарва. Но нямаме съществено друго средство, с което да се предпазим”, посочи тя. И допълни: „Оптимист съм и виждайки намаляването на случаите и започвам да се надявам, че това ще е трайна тенденция. Броят на случаите обаче е следствие на нашето поведение.  Намаляващият брой на заболелите сега се дължи най-вече на въвеждането на зелените сертификати”.

Две лекарства срещу COVID-19 вече са на финалната права за употреба (ВИДЕО)

„За децата се реши тестовете за COVID-19 да бъдат със слюнка. Всяко дете е било в лаборатория, за да му бъде взет носен секрет многократно за различни заболявания. Аз лично не мисля, че е имало данни при взимането на този носен секрет да е имало някакви проблеми. Тези тестове за COVID-19 сега не са много по-различни”. 

По думите й трябва да има някакъв филтър, за да може децата отново да тръгнат на училище и същевременно да не разнасят заразата. „Тези антигенни тестове са с достатъчно голяма чувствителност и специфичност. Трябва да успеем да намерим баланс с оглед на ситуацията, в която живеем вече втора година”, посочи тя.

Великобритания одобри първа в света лекарството срещу COVID-19 на Merck

Професор  Христова беше категорична, че тестовете, с които ще бъдат проверявани децата, са достатъчни, за да се хване евентуална зараза. „Те ще са филтърът, с който ще се отсяват децата още на входа на учебното заведение”.

Тя заяви, че много от народните лекове помагат в борбата срещу COVID-19, но не може да се разчита изцяло на тях. 

Повече гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.