Колко са ефективни медикаментите и да ги очакваме ли скоро и в България?

Нова надежда в борбата срещу COVID-19. Две общодостъпни лекарства са на финалната права за употреба срещу заразата. Колко са ефективни медикаментите и да ги очакваме ли скоро и в България? Отговорите потърси Мариана Торманова.

На  фона на препълнените COVID отделения в болниците се появиха добри новини - не един, а два вида хапчета, които съвсем скоро могат да влязат в битка със заразата. Великобритания вече одобри за употреба таблетката молнупиравир на „Мерк”.

„Всъщност първоначалната идея е била да създадат препарат срещу един съвсем друг вирус. Това е вирусът на енцефалит при конете. Хората, които създават тази молекула, я използват при грип и други РНК вируси и в крайна сметка става ясно, че е активна и срещу коронавируси”, обясни проф. Радостина Александрова. 

Хапче на „Пфайзер” намалява с 89% риска от тежко протичане на COVID-19

Клиничните проучвания на хапчето показват че намалява наполовина риска от хоспитализация или смърт, като възпрепятства разпространението на вируса в организма.

Хапчето е одобрено за употреба при хора, които имат лек до умерен COVID и поне един рисков фактор за развитие на тежко заболяване.

Eвропейската агенция по лекарствата  посочи, че ще се опита да ускори прегледа, който стартира относно това дали да даде зелена светлина за употребата на лекарството в Европейския съюз.

Великобритания одобри първа в света лекарството срещу COVID-19 на Merck

Здравният министър заяви, че веднага, след като то бъде разрешено за използване, ще бъде внесено и у нас.

Междувременно само преди броени часове от „Пфайзер" съобщиха, че изпитването на експерименталното антивирусно лекарство е спряно предсрочно. Причината – доказано е, че лекарството намалява шансовете за хоспитализация с 89% при възрастните, изложени на риск от тежко заболяване.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.