Денков: Тестовете са начинът децата да се завърнат в клас

България е изгубила хора, колкото населението на един град. 25 025 души с коронавирус са вече починалите от началото на пандемията. 

Сред новите мерки срещу вируса са тестовете за учениците. Здравното министерство получи и вече разпределя щадящите тестове между учебните заведения. В София са организирани няколко бази, откъдето директорите могат да получат препаратите. 

Идеята е във всеки район да има учебно заведение което да се използва като база и директорите да вземат тестовете оттам. А иначе - 180 хиляди теста вече са разпределени из страната, не се изключва възможността обаче на места доставките да закъснеят.

На този фон учителски синдикати настояват родителите, а не преподаватели да тестват сутрин децата. Тяхно проучане показвало, че почти 90% от учителите не са съгласни да участват в процеса. 

Пристигна първата пратка с щадящи тестове за COVID-19 за ученици от I до IV клас. „Вече са раздадени тестовете на девет области. Днес ще бъде извършена доставка в областите Добрич и София”, заяви директорът на Националния логистичен център на БЧК в село Лозен Огнян Иванов. Той уточни че БЧК предоставя складовата база за съхранение на тестовете.

 

 

ТЕСТВАНЕТО НА УЧЕНИЦИТЕ: МОН разпространи декларацията за съгласие (ДОКУМЕНТ)

В понеделник ще стане ясно какъв процент от родителите са съгласни децата им да бъдат тествани, за да могат да се върнат в класните стаи.

"Със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова е създадена организация БЧК логистично да подпомогне Министерството на образованието. В понеделник сутринта ще започне раздаването на тестовете в 24 района. До 11.00 часа би трябвало всички тестове да бъдат раздадени", заяви директорът на дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община Красимир Димитров. 

От пресцентъра на МОН посочиха, че през уикенда са разпределени 180 000 щадящи теста за учениците от I до IV клас. Тестове получиха общо 11 регионални управления на образованието (РУО) в страната. 81 000 теста са били предадени на РУО-София град. В понеделник се очаква да пристигнат останалите 220 000 теста за ученици. Те веднага ще бъдат разпределени по областите, които не са получили от първата партида.

В същото време проблем пред директорите в училищата се оказва нежеланието на част от учителите да участват във вземането на проби.

“Надявам се да имаме възможност за комбиниране на педагогически и непедагогочески персонал, който да се включи в тестването на децата. За да се получи, трябва да включа и други колеги от гимназия или прогимназия”, заяви директорът на 119-о СУ Диян Стаматов.

Синдикат “Образование” излезе с позиция. Те настояха здравният министър Стойчо Кацаров незабавно да промени мястото за правене на тестовете на децата и да не се оказва административен натиск върху учителите, които не искат да участват в процеса на тестване.

„Никой не е казал да започнат всички от сряда. Когато успеят да намерят хора, тогава”, категоричен бе образователният министър Николай Денков.

Училищен директор: Няма да бъде карантиниран цял клас при едно дете с COVID-19

Тестовете са безопасни за децата и са единственият засега начин да се върнат отново в клас. Предвижда се допълнително заплащане за тези, които са съгласни да вземат проби и да тестват учениците, каза още Денков. Но отбеляза, че пари ще взимат „всички учители и непедагогически състав, но не и родителите, които са доброволци”. Тепърва ще се уточнява какво ще бъде възнагражденкето и от кога ще започне изплащането.

"Тестването ще продължи дотогава, докато е висока заболеваемостта в страната. В последната заповед на МЗ е дадена граница от 250 заболели на 100 хиляди души в съответната област", посочи той. И допълни, че броят на поръчаните тестове трябва да стигне поне за месец. 

"Учителите сами няма да се справят с тази ситуация. Те имат нужда от родителите, за да стане по-бързо и качествено самото тестване", подчерта министърът и уточни, че в понеделник сутринта ще бъде издадена заповедта, в която са описани всички стъпки по тестването на най-малките. Те ще трябва да са закусили 30 минути преди процедурата. 

ДЕМОНСТРАЦИЯ: Как ще се тестват децата в училище (ВИДЕО)

Присъственото обучение ще се възстанови, ако родителите на поне 50% от децата от всяка паралелка са съгласни те да бъдат тествани. В противен случай целият клас ще остане да учи онлайн, както досега. Ако повечето деца са в училище, но някои останат вкъщи, те ще се обучават от разстояние синхронно или асинхронно, в зависимост от възможностите на училището. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.