Готови ли са училищата за завръщането на малките ученици в класните стаи?

Училищата у нас разполагат с няколко дни да се подготвят за връщането на учениците от начален курс в класните стаи и да се снабдят с тестове. 

По думите на директора на 145-то ОУ "Симеон Радев" Антоанета Михайлова все още няма яснота кога ще бъдат доставени тестовете, но намерението е на 10ти децата да се върнат в училище

"Няма да бъде карантиниран цял клас при един положителен тест, само конкретното дете ще бъде изолирано вкъщи", заяви тя.

Учениците обратно в клас при тестване два пъти седмично

Директорът не смята, че трябва да има едновременно онлайн и присъствено обучение, затова като вариант остава асинхронното обучение - освен часовете по норматив, учителите ще обучават допълнително ученици под карантина. И споделя, че над 90% от родителите желаят присъствено обучение, защото го смятат за по-ефективно.

ДЕМОНСТРАЦИЯ: Как ще се тестват децата в училище (ВИДЕО)

Според зам.-директора Гергана Миленова пък процесът на тестване ще се осъществява в самото училище. Ще бъдат осигурени и маски и ръкавици за пробовземането.

На този фон в село Тишевица родителите също предпочитат децата им да учат в клас. Директорът на местното училище Димитър Костов казва, че според анкета, направена сред родителите в селото, тестовете са приети добре и дори се предпочита да се правят още на входа. 

Повече по темата гледайте във видеото.

Репортери: Ирена Рашева и Румяна Попова

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.