Според него риск за манипулация на вота няма

"Вчера получихме информация за още 150 машини, за които изобщо не сме уведомявани. Те са на митнически склад. Нямаме представа за къде са предназначени, никой не ни е предупредил за тях". Това заяви в "Твоят ден" Цветозар Томов, говорител на ЦИК.

По думите му ЦИК са били предупредени едва преди 3-4 дни, че тези допълнителни машини пристигат с поръчаните.

Транспортират още 150 машини до склада на "Сиела Норма"

"Тогава веднага взехме мерки, за да не бъдат смесени с другите. Би трябвало да бъдем предупредени доста по-рано", обясни Томов. Той определи реакцията на "Сиела Норма" е агресивна.

Според него риск за манипулация на вота няма.

„Сиела Норма“: 228-те машини са за наши нужди и не дължим обяснение за тях

"Проблемът е, че историята с 228-те машини създаде напрежение и разпали политически страсти. Те няма да бъдат използвани, дори няма да бъдат разопаковани. Нямаме време да обясним достатъчно подробно на хората, трябва много сложна конспиративна теория, за да си представим, че вотът ще бъде компрометиран в отделни секции", коментира говорителят на ЦИК. 

Той пояснява, че хората с подвижна избирателна секция поради карантина, се заличават от избирателните списъци по постоянен или настоящ адрес.

"При нарушение на карантинния режим, гласоподавател ще бъде санкциониран. Невъзможно е да се гласува два пъти", каза Томов.

Целия разговор гледайте във видеото

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.