Директорът на Евроцентъра по превенция и контрол на заболяванията е на посещение у нас

Две седмици след въвеждането на зеления сертификат и 250 000 новопоставени ваксини за този период, България остава на дъното на класацията по брой имунизирани в целия Европейски съюз. Притеснени от това, от Брюксел изпратиха директора на Европейския център по превенция и контрол на заболяванията у нас. За целите на това посещение, съветите към здравните власти и оценката за това как България се справя с пандемията към днешна дата, д-р Андреа Аммон застана единствено пред камерата на NOVA. И се обърна с апел към българите, които все още се колебаят дали да си поставят игла. Според нея ваксината срещу коронавирус е билетът ни към нормалността.

Каква е целта на вашето посещение?

- Решихме да посетим всички държави, в които нивото на имунизация е ниско. Трябва да подкрепим вашите експерти по пътя към по-голямо доверие във ваксините.  

До какви други изводи достигнахте по време на престоя си тук?

- Докато темпът на ваксинация не се ускори, мерките трябва да останат.

Броят на починалите с COVID-19 - най-висок от началото на пандемията

И зеленият сертификат ли е част от тези мерки?

- Първоначалната идея беше този сертификат да показва статуса на всеки пътуващ в Европа. Документът трябваше да се използва само за свободното преминаване през границите, но държавите започнаха да го използват за достъп до обществени места. В отделните страни ефектът е различен. Не съм сигурна дали това може да стимулира достатъчен брой хора да се имунизират.

Дискриминиращ ли е зеленият сертификат?

- Не съм сигурна, но това не бива да е единствената причина човек да се ваксинира. Трябва да открием защо хората не искат да се имунизират. Когато ги установим, може да се борим с конкретните аргументи. Често не става въпрос само за ваксината срещу COVID-19. Отношението на хората е негативно към имунизацията като цяло.

Какво би било посланието Ви към хората, които не са се ваксинирали?

-Ваксината ще е нашият билет към нормалността. Ако искаме мерките да паднат, трябва да се доверим на науката.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.