Специалистът изрази надежда пикът на заразата да е преминал

Наличието на антитела не е постоянен фактор, като няма ясен критерии каква е стойността, която прави антителата гаранция за безопасност. Това каза в ефира на "Твоят ден" доц. Любомира Николаева-Гломб от Националния център по заразни и паразитни болести. По думите й ваксината остава най-сигурният начин за борба с инфекцията. 

"Ваксината предпазва от тежко протичане на заболяването и фатален край. Не предпазва на 100% от инфектиране, но шансът това да се случи е значително по-малък, отколкото при неваксинирани и непреболедували. Срещалите се с вируса е добре да поставя ваксина между три и шест месеца след преболедуване", обясни тя. 

Близо 360 000 поставени ваксини след въвеждането на зеления сертификат у нас

Доц. Николаева коментира още, че новият "Делта плюс" вариант освен много по-бързо разпространяващ се, засяга и много повече млади хора. 

"Разпространява се с 10% по-бързо от останалите варианти на инфекцията. При него се образуват много така наречени "семейни огнища"- ако някой в нашето обкръжение е болен, вероятността да зарази всички покрай него е много голяма. Маските, разбира се намаляват този шанс с около 60%, но 100-процентова защита няма", допълни специалистът. 

Поредната четвърта вълна, в която се намираме в момента се характеризира с много по-скорошно влошаване, между 7-10 дни, каза още доц. Любомира Николаева-Гломб. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.