По казуса обаче Комисията нямало как да вземе решение

Централната избирателна комисия е получила „доста” сигнали за агитация във Viber. Това обяви говорителят на Комисията Росица Матева на брифинг.

„Избиратели обясняват, че получават на Viber съобщения, без да са предоставяли телефонните си номера. Не мога да кажа как се случва”, посочи тя.

Тъй като Viber е медия, която не подлежи на контрол - Матева разясни, че ЦИК няма как да вземе решение. 

В ЦИК към 17.10 ч. са получени общо 14 жалби и 131 сигнала за изборни нарушения. Повечето от тях са за агитация в социалните мрежи и за предварително съобщаване на резултати. 

 

 

Активността на вота 2 в 1

От ЦИК обясниха, че активността, която ще бъде регистрирана, няма да надхвърли или ще бъде около 40%. Отчита се, че хората в повечето случаи предпочитат да гласуват и на двата избора. 

„Нещо, което ми се струва доста особено, защото никога не се е случвало - най-висока е активността в 23 МИР в София. Никога досега в София не е имало най-висока активност”, посочи говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

До 16 ч. до урните в страната, за да изберат президент и вицепрезидент са отишли 25.72% от имащите право на глас. Вота си за народни представители са дали 25.58% от гласоподавателите.

Машините за гласуване

Общо в страната не работят 59 машини за гласуване. 52 са преустановили работа през днешния ден, а 7 - вчера.

 

 

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК