По думите ѝ държавата е допуснала грешки в управлението на COVID кризата

Смъртността в България остава висока, въпреки че броят на новите случаи на коронавирус е намалял. Това отчете в студиото на „Здравей, България” общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова. По думите ѝ държавата е допуснала грешки в управлението на COVID кризата и не се говори за ваксинация.

„Правим едно и също и очакваме различни резултати. Неглижираме мерките, отричаме съществуването на вируса, отричаме пандемията и поставянето на ваксините. Крием се, когато се разболеем, за да не влезем в карантина. Това са реалните последици от неглижирането на ситуацията. Фактът, че не признаваме, че вирусът съществува, не го кара да спре да се развива”, обобщи медикът.

Високата смъртност у нас д-р Николова отдава на това, че не се търси медицинска помощ навреме. „Има много хора, които са положителни - изследват се вкъщи, не се обявяват, не търсят лекарска помощ, а когато се влошат, отиват в болница в много тежко състояние”, смята тя.

Медикът коментира и съвпадането на COVID кризата с изборите у нас. „Всеки иска да угоди, да каже, че е много добре - няма криза, няма нужда да се носят маски, няма да ви контролираме. И какво се случва в крайна сметка? Пациентът стига до болницата - места няма, ние се задъхваме, системата се пренатоварва, но всички други са добри”, посочи още д-р Николова.

По думите ѝ първото, което трябва да направи новият здравен министър, следва да е свързано с ваксинацията срещу коронавируса. „Имаме заболяване, което можем да предотвратим. Идват празници, ваксинирайте се, за да можем да ги изкараме спокойно”, призова общопрактикуващият лекар. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.