Част от политическите лидери препотвърдиха подкрепата си, други не бяха особено ясни

Към днешна дата, въпреки сътресенията и лидерската оставка, само БСП ясно и категорично заявиха, че и на втория тур техният кандидат е Румен Радев.

„Ние работим те да победят на предстоящите избори. Социалистите масово подкрепиха Румен Радев, както се видя и от разбивките на вота. Всъщност най-масовата подкрепа за Радев е дошла именно от симпатизантите на БСП. Разбирам, че сега трябва да се търси драма по някакъв начин, по възможност да се ерозира доверието към Радев. Уверявам си, че социалистите не са разколебани, те ше подкрепят Румен Радев и Илияна Йотова на втория тур”, коментира Кристиан Вигенин от БСП.

Не така ясни и категорични обаче бяха от ДПС, чиито кандидат Мустафа Карадайъ на първия тур взе 11.57% от гласовете на избирателя. Лидерът на движението очерта очаквания профил, който ДПС вижда в следващия президент-да е обединител на гражданите, лице на държавността, поле за съгласие по време на кризи и в нормално време.

Карадайъ: Избирателят на ДПС е мъдър, ще направи правилния избор за президент

 „Избирателят на ДПС е много мъдър и ще направи правилния избори. Ще гласува за президент, който се доближава най-много до така очертания профил”, обясни лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

За кого да гласуват хората, подкрепили Лозан Панов на първия тур, който взе 3.68% на изборите в неделя, от Демократична България не казват. Неофициално нагласата е да призоват симпатизантите си да гласуват по съвест. Решението обаче ще вземат колективните органи на формацията.

„Моето лично очакване е, че по-скоро няма да има директен призив за гласуване за конкретен кандидат, но ще призовем да гласуваме”, каза от своя страна Борислав Сандов от ДБ.

Какви са надеждите на кандидатите за държавен глава?

Вторият по резултат от първия тур на президентските избори Анастас Герджиков допуска, че може да стопи преднината на Румен Радев в неделя.

Герджиков: Очаквам на балотажа да бъдем подкрепени от много широк кръг българи

 „След първия тур нещата се променят, вече ги няма 23-те двойки. Техните избиратели трябва да се преориентират. Очаквам, че ще бъдем подкрепени от много широк кръг от български граждани”, споделя кандидатът.

Президентът Румен Радев днес не коментира политически теми. Кандидатът за втори мандат на Дондуков 2 връчи националния флаг на изследователите от 30-тата българска антарктическа експедиция. Ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев не беше дошъл с празни ръце. Той подари на Румен Радев юбилейно за 30-та антарктическа експедиция яке, с която ще бъдат екипирани всички наши полярници.

В четвъртък претендентите за Дондуков 2 Румен Радев и Анастас Герджиков ще участват в първия от началото на кампанията кандидат президентски дебат.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.