Разгласявана е класифицирана информация с военен характер

Предадоха на съд шестима от групата за шпионаж в полза на друга държава, разкрита през март. Те са обвинени за нейното образуване и ръководене, събиране и издаване на чужда държава на информация, представляваща държавна тайна, и за поставяне в услуга на чужда държава, за да ѝ служат като шпиони, уточняват от прокуратурата. 

Трима от тях са разгласявали чуждестранна класифицирана информация с военен характер. На двама от обвиняемите са повдигнати обвинения и за държане на огнестрелни боеприпаси, без разрешение.

За първи път в новата ни история: Разкриха група за шпионаж, арестувани са военни (ВИДЕО)

ШПИОНСКИ ИГРИ: Има ли "къртици" на чужди служби в българските институции?

Като ръководител на групата е обвинен бивш отговорен служител във военното разузнаване. В продължение на години той е подбирал лица, заемащи ключови постове с неограничен достъп до класифицирана информация на България и нейни партньори от НАТО и ЕС. Участниците в групата са се възползвали от служебното си положение, за да събират класифицирана, служебна и друга съществена информация, представляваща интерес за чуждото разузнаване. Същите срещу заплащане предавали информацията на ръководителя на групата, която била предоставяна от него и съпругата му на служител в посолството на чуждата в държава в София.

В групата участвали двама действащи офицери от служба „Военна информация“, ръководител на дирекция в Министерство на отбраната и ръководен служител в администрацията на парламента.

Руското посолство излезе с позиция за шпионския скандал

ХРОНОЛОГИЯ НА ШПИОНАЖА: Колко дълга е ръката на Русия у нас?

Дейността на групата била законспирирана с методите на разузнаването, включително по отношение на организацията и начините на действие, начините на събиране на информация и конспиративното й предаване, като са вземани всички възможни мерки за прикриване на престъпната дейност.

Петима от обвиняемите и към момента са с мярка за неотклонение „задържане под стража“, а един е с наложена парична гаранция. Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.