По думите на превозвач македонският рейс е на повече от 10 години и вероятно е ремонтиран изцяло

"Автобусът, изгорял на АМ "Струма", няма как да е след 2018 г., а най-вероятно става дума за преправяне на документи. Старите модели също имат аварийни изходи, но те се отварят ръчно. Автобусът е на повече от 10 години. Допускам, че е ремонтиран изцяло и претапициран с леснозапалими материали", сподели превозвачът Себахтин Исмаил от Хасково в "Твоят ден".

По думите му взривът може да е причинен от много газови бутилки.

ГЕРОЙСТВО: Кой е пътникът, спасил оцелелите от горящия автобус

Превозвачът споделя, че автобусите, произведени след 2018 г. имат 9 системи за безопасност съгласно еврорегламентите. "Пожарната инсталация една от тях. В нея има пожарогасители и системи за известяване. Всичко се намира в багажното отделение. Автобусът може да бъде изгасен сам до пристигане на пожарната, защото купето и седалките не са леснозапалими", обясни той.

По думите му при двигателя има система, която при най-малко късо съединение или пожар автоматично задейства всички системи в автобуса. "Това включва аварийно спиране, аварийно отваряне на вратите и люковете, които се намират вътре", разкри превозвачът. И посъветва при пожар или опасност от такъв стъклата да се счупят възможно най-бързо с аварийните чукчета.

Репортер: Димитър Иванов

Повече по темата гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ЖЕСТОКАТА КАТАСТРОФА НА АМ "СТРУМА" ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.