Лулзим Сюлеймани вадил хора от рейса по време на пламъците

26-годишен мъж от автобуса, който катастрофира и се запали на магистрала „Струма”, се превърна в герой. Именно Лулзим Сюлеймани е счупил стъклото на рейса и е спасил останалите шестима оцелели. Младият мъж е родом от Прешово, но има сръбско гражданство. Днес той беше посетен в „Пирогов” от посланика на Сърбия Желко Йович.

 

ОГНЕН АД НА АМ "СТРУМА": 45 жертви при пожар в автобус край Боснек (ВИДЕО+СНИМКИ) 

След като счупил стъклото, младият мъж помогнал първо на годеницата си, която била със счупен крак. След това се върнал, за да извади и останалите оцелели при трагедията.

Лулзим Сюлеймани и годеницата му Медина Лютфи били на последния ред в автобуса, когато започнал пожарът. Пред македонската телевизия „Алсат” двамата разказаха за ужаса. В момента на инцидента Лулзим бил буден.

„Както автобусът се движеше, изведнъж се удари в мантинелата от дясната страна, гумите му се спукаха и започна да избухва пожар, имаше много дим. Тогава автобусът се премести 20 метра вляво и спря. Хората започнаха да кашлят да повръщат, да крещят, беше като във филм на ужасите”, разказва Лулзим Сюлеймани.

ТРАГЕДИЯТА НА "СТРУМА": Хронологията, версиите и скръбта на два народа (ОБЗОР)

26-годишният мъж успява да счупи страничното стъкло на автобуса и да излезе. В този момент годеницата му се буди.

„Както спях, изведнъж чух пътниците да плачат и викат. Люлзим счупи стъклото, когато видях, че е отворено, скочих бързо. Черният дим беше като взрив на бомба. Всички спяхме, беше около 2 през нощта”, разказва Медина Лютфи.

„След като излязох през прозореца, издърпах годеницата си, а после помогнах и на другите петима души да излязат”, разказва Лулзим Сюлеймани. 26-годишният герой е сръбски гражданин и получи поздравления лично от сръбския посланик у нас.

С болните успяха да се срещнат и техни близки. Като Алия Паязити. „Трима имаме починали, двама – ранени”, разказва Алия Паязити. Мъжът остана пред „Пирогов” в очакване.

„Болката във всяко семейство е неизбежна”, заявява Алия Паязити. Той се надява на по-бързо установяване на самоличността на починалите.  

Османи: Добрите отношения с България нямат алтернатива, ще търсим решение

Този следобед беше решено в процеса на идентификация на телата да се присъединят и македонски експерти, което ще ускори процеса, обяви външният министър на Северна Македония Буяр Османи.

„Този процес на идентификация, въз основа на ДНК материали, ще трае 7 дни. Когато завърши идентификацията, тогава ще организираме конвой на погребални возила до Скопие. После от Скопие ще могат да ги вземат семействата”, заяви Буяр Османи.

Физическото състояние на пострадалите е стабилно, увериха лекарите от „Пирогов”. Днес двама от пациентите преминаха през операции - мъж с множество изгаряния на ръцете и млада жена със счупена колянна става.

„Стресът е голям. Един от пациентите е в тежък психически шок, работят психолози с тях, успоредно с всички останали специалисти”, обясни проф. д-р Мая Аргирова, началник на Клиниката по изгаряния и пластична хирургия.

ВСИЧКО ЗА ЖЕСТОКАТА КАТАСТРОФА НА АМ "СТРУМА" ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.