В никакъв случай обаче не можем да омаловажаваме ефекта на ваксините, посочи тя

СЗО идентифицира четири обезпокоителни варианта на COVID-19, включително и алфа и делта вариантите. Това каза в ефира на „Твоят ден” главният координатор на Експертния съвет по клинична имунология проф. Мариана Мурджева. По думите й при всички вируси традиционно настъпва мутация.

"Всички тези мутации, включително и ботсванската, крият риск от това срещу тези варианти на вируса да не бъдат ефективни ваксините. Вече се доказа, например за делта варианта, че ваксинирането има пробив и там ефективността е около 66%, за разлика от над 90% ефективност при предишните варианти на вируса. Въпреки пробива, ефективността на ваксините остава и не трябва да пренебрегваме факта, че тя съществува. В никакъв случай не можем да омаловажаваме ефекта на ваксините. Предизвикателството пред фирмите-производители на ваксини е да успеят да променят формулата на препаратите така, че да са ефективни срещу новите мутации”, обясни тя.

ЗАРАДИ ОПАСНИЯ ЩАМ: Извънредно заседание на СЗО, експерти отиват в ЮАР

Проф. Мурджева е категорична, че не е нужно създаването на нови ваксини, а само да се промени формулата на ваксината.

Относно одобрената ваксинацията на деца от 5 до 11 години тя препоръча родителите сериозно да помислят да го направят. Имунологът обясни, че препаратът ще се прилага в намалена доза.

„Счита се, че ползите от прилагането са повече от страничните ефекти. Няма опасения за странични ефекти при децата, те са същите като при възрастните. Могат да се появят повишена температура, мускулна болка, главоболие. По-тежки странични реакции не са описани. Доказано е вече, че и децата разпространяват вируса. Процентът на безсимптомно протичане при децата е много висок. Те самите могат да бъдат заразени от възрастните и при някои може да протече тежко”, каза още проф. Мариана Мурджева.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.