Това е една от най-запазените средновековни крепости у нас

Една от най-запазените средновековни крепости. Място, почти недокоснато от съвременния турист, съхранило истории за славни битки и могъщи боляри. Само на няколко километра от Сопот, в прегръдките на Балкана се издига непристъпното Аневско кале.

Пътят към тази малко позната историческа перла на южния склон на Централна Стара планина тръгва започва между село Анево и град Сопот. Оттук крепостта се вижда, макар и замаскирана високо в скалите. Маркировката е неясна, а пътеките нагоре са много.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Есенна идилия в Каньона на водопадите

Добър ориентир към Аневското кале е средновековната църква в долното предградие на крепостта. От каменните основи на храма следва стръмно изкачване. Пътеката в подножието е лека. Веднага щом гората остане зад гърба ни обаче, тя става камениста, по-стръмна и по-изморителна.

Ходенето си заслужава. В един момент вече вървим по билото на планински рид. В краката ни е цялата Стремска долина - Кърнаре, Сопот, Карлово и всички села между Балкана и Средна гора. А малко по-нагоре вече се виждат кулите на Аневското кале. Част от средновековния град Копсис. Пътят до него е перфектният пример за това, колко са подвеждащи разстоянията в планините. Като погледнеш към него си казваш: „Това ще го мина за има-няма 15 минути”. Но всъщност е повече от час, дори час и половина спокойно изкачване, тук-там с някоя почивка. На 850 метра надморско равнище потъваме в атмосферата на Средновековна България.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Разходка до прочутите Бели скали край Лютиброд

На върха има запазени останки на 2 кули. На южната, където има изградена стълба. Крепостните стени са високи 12-13 метра.

Хората по тези земи са открили предимствата на високите скали още през Античността, но видимата история е от 12-13 век. След разцвета на Второто Българско царство, настъпва дълбока криза. На територията на разпокъсана България се играе пагубна игра на тронове. Земите в тази част на страната са известни като Средногорското княжество. Основен град е Копсис - резиденция на братята боляри Смилец, Войсил и Радослав. Един от тях - Смилец - дори управлява България за период от 6 години. Тоест около нас са останките на един от значимите градове у нас.

За това безкрайно интересно и наситено с история пътешествие е необходим един ден. От София, Плевен или Велико Търново пътят до Сопот с автомобил е около 2 часа. За разходката до калето и обратно предвиждаме още поне 3 часа.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.