Това обаче е възможно под условие

Учениците над пети клас се връщат в училище. Това може да стане и без тестове. Условието е заболеваемостта да падне под 250 на 100 000 души. Вече има такива общини в България. 

Без задължителни тестове и без зелени сертификати - така 80 ученици от пети до седми клас се върнаха в училището в Калояново след едномесечен престой вкъщи.

„Заболеваемостта в нашата община падна под 250 на 100 000 души и така имаме възможност днес да приемем всички ученици без тестване”, обясни директорът на ОУ „Иван Вазов” в Калояново Венелина Радулова.

Отново в клас: Големите ученици от Калояново се връщат в училище

Противоепидемичните мерки и т.нар. „медицински филтър“ са задължително условие за пропуск на по-големите ученици в сградата. За тях обаче училището не може да подсигури щадящи тестове, каквито министерството предостави за по-малките. „Мога да кажа, че в края на финансовата година такива средства не са налични в бюджета”, добави Радулова.

За да се гарантира сигурна среда  учителите задължително преподават с маски. „За един истински учител работата е в училище, сред децата. Аз самият съм ваксиниран и нямам никакви притеснения във връзка с работата си”, учителят по български език Петър Петров.

Повече от половината родители на по-големите ученици все още са против те да бъдат тествани в училище. „Много от родителите имаха опасения, че ще се бърка в носа надълбоко. Няма такова нещо. Нямам опасения и даже, ако трябваше да се тестват децата, аз съм съгласна, за да е на училище”, обясни Елена Чемишанова.

Онлайн обучението продължава в Благоевград и Сандански

В Сатовча големите ученици са изцяло присъствено. В Благоевград и Сандански остават на онлайн обучение заради все още високата заболеваемост. „Много е трудно да се провеждат практически занятия от разстояние в професионалните гимназии. Когато колегата преподава онлайн, той показва на учениците, но не е същото”, смята директорът на ПГ по туризъм „Гоце Делчев” - Благоевград Димитрина Иванова.

До края на деня ще стане ясно дали и откога и по-големите ученици в Пловдив ще се върнат в класните стаи.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.