Той е бил с пневмония, но с отрицателен тест за COVID-19

Мъж почина след отказ за прием в болница. Той е бил с пневмония, но с отрицателен тест за COVID-19. Състоянието му било критично, но място за него не се намерило. За случая разказаха близките му в социалните мрежи. В началото на септември съпругът на Илона е диагностицират с двустранна пневмония. Състоянието му се влошава и семейството отива до болница “Света Анна”.

 „Направихме тест за COVID-19, излезе отрицателен, докторът го погледна и каза - "Не мога да го взема, всичко е в COVID-19", лекувайте го по-добре вкъщи”, разказва Илона Александрова.

Следват кризи и често викане на линейка. „Дойде едно младо момче, прегледа го и казва „Къде да те закарам?” Звънна тук-там. Тръгваме за 5-та градска, ще го вземат”.  

Лекарите успяват да го стабилизират. „След 26 дни, отивам в болницата и ми казва докторката - "трябва да го изпишем, нямам по каква клинична пътека да го държим”, казва Илона.

БЕЗ ПРАВО НА ПРЕГЛЕД: Столична поликлиника върна пациент с COVID-19

Назначават домашно лечение и кислородотерапия. Мъжът обаче се влошава. Най-често вечер, когато сатурацията му пада. „Превърнах се в медицински работник, поставя орбазон, когато имаше нужда да диша”.

Два месеца и половина след началото на болестта, нещата стават критичини. Илона отново вика линейка. „Докторът каза: „Човекът е в критично състояние. Взимам го и ще го карам от болница на болница, ако не го вземат ще го върна”. Казвам - "Добре".

Мъжът се озовава в болница "Александровска". От там увреили семейаството, че чакат да бъде прехвълен в друга болница. Около полунощ жената получава обаждане, че мъжът е докаран с линейка пред дома им и трява да си го приберат. „Линейкаджията отвори широко вратите, сам, мъжа ми трепери, плаче вътре в линейката - "Моля помогнете. Не мога да дишам. Помощ" „Отиваме със сина ми пред вратата на линейката, но лекарката не иска да отвори врата на линейката. Дръпнахме по-силно. Тя вдигна телефона и се обади на полицията”, разказва Илона.

НА РЪБА: Как работят в столичната Спешна помощ

Когато полицията идва, лекарката влиза в дома и преглежда мъжа. На място идва втори екип на Спешна помощ. Въпреки усилията им, мъжът умира. По случая е образувана проверка на прокурата, за това и към този момент от Здравното министерство се въздържат от коментар. От Спешна помощ в София не коментираха случая, но обещаха допълнителна информация на нарочен брифинг във вторник.

„Искам справедливост и няма да се спра. Детето има въпроси, написало е писмо до министъра на здравеопазването, иска да знае защо е сираче на Коледа”, заявява Илона.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.