Коментират икономистите Владимир Сиркаров и Георги Ганев

Служебното правителство представи в сряда основните параметри на бюджета за следващата година. В него се предвиждат повече пари за пенсионерите, майките и работещите с ниски доходи. Предвижда се минималната работна заплата от първи януари да стане 710 лева. Чрез Закона за бюджета ще се запази и увеличеният размер на майчинството през втората година от 650 лева.

„Не изпаднах в голяма радост, като го чух, по няколко причини. Обикновено един финансов министър първо внася бюджета, за да го видят всички и след това говори. Това действие е малко като каруцата пред коня”, коментира в ефира на „Здравей, България” икономистът Георги Ганев.

Предлагат увеличение на минималната заплата, майчинството и детските надбавки

Очакваше се, че бюджетът за 2022 г. ще бъде изработен от партиите, които ще съставят правителство. В хода на преговорите между тях се говореше и за конкретни параметри.

„Политическо със сигурност има. Учудвам се от тази липса на комуникация. Минаха изборите, дано се сформира редовен кабинет и вече в парламента да се коментират тези теми и стратегии”, заяви икономистът Владимир Сиркаров. „Относно минималната работна заплата - това е тема, която звучи добре на пръв поглед, но води по-скоро до негативни ефекти. Особено, когато се намираме в инфлационна среда, с подобни действия слагаме още съчки в огнището и огънят ще се разпали”, заяви Сиркаров.

Според Ганев публикуването на средносрочната бюджетна прогноза е ключово важно, но не е направено. „Не чухме колко ще е дефицитът догодина, колко дълг ще се емитира, какъв ще е процентът на дълга спрямо БВП в края на годината”, каза още Ганев.

„Предложенията, които видяхме, са доста различни, дори повечето ги няма в преговорите, които се водеха в различните групи по икономика и финанси. Едно от тях е свързано с минималната пенсия”, заяви Сиркаров.

Според икономистите все още не е ясно какво точно се случва с пенсиите. Още преди време стана ясно, че от Коледа минималната ще се повиши от 300 до 370 лв. Правителството обаче предложи да се запази и надбавката от 120 лева. Така минималната пенсия трябва да стане 490 лв. Часове по-късно тази информация беше опровергана и 120-те лева станаха 60 лева.

„Разговорите в групите по финанси и социална политика бяха как да стане така, че минималната пенсия да спре да нараства с решения на политици, а да отговаря на пенсионно-осигурителната формула. Другото да бъде социална помощ”, обясни Ганев.

Повече гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.