По улиците на големи градове излязоха десетки хиляди недоволни

Трети пореден ден в Западна Европа се провеждат протести срещу карантинните мерки. Безредици избухнаха в Брюксел. Повече от 30 000 души участваха в митинг срещу мерките за ограничаване на коронавируса. Стигна се и до сблъсъци между полицията и демонстранти. Трима полицаи са били ранени, а един протестиращ е пострадал тежко, след като фойерверк е избухнал в ръката му. През уикенда митинги имаше в Испания, Австрия, Германия, Хърватия и други страни.       

Протести в Австрия и Нидерландия срещу COVID мерките (ВИДЕО)

Центърът на Барселона беше блокиран от голям митинг. Хиляди протестираха срещу задължителния здравен сертификат. Той вече е задължителен за влизането в барове, ресторанти, фитнеси и други обществени места и институции.

„Сега е здравният паспорт. После, както каза председателят на Европейския парламент, ще е задължителната ваксинация. Това ми изглежда неправилно”, коментира Роза Сера.

В Испания са ваксинирани около 80% от пълнолетните. Това спести на страната четвъртата вълна на коронавируса. Броят на случаите обаче пак започна да нараства. Въпреки че заболеваемостта е по-ниска в държави като Германия и Нидерландия, отново се коментира въвеждането на органичителни мерки.

Най-големият протест беше във Виена. По оценка на местните медии 40 хиляди души са преминали през централните булеварди. Те са недоволни от въвеждането на задължителна ваксинация. Австрия беше първата европейска страна, която въведе тази мярка.

В Нидерландия, митингите бяха срещу новите мерки, които влязоха в сила миналия уикенд. Те включват неща като ограничаване на работното време на заведенията и забрана неваксинираните да посещават редица обществени места.

Най-голямата демонстрация беше в Утрехт. В нея участваха около 5000 души.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

 
За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.