По-късно днес той ще бъде назначен от президента Франк-Валтер Щайнмайер

Германия обръща страницата на ерата на Меркел. Бундестагът одобри кандидатурата на социалдемократа Олаф Шолц за федерален канцлер. Той получи 395 гласа при 369 необходими.

По-късно днес Шолц ще бъде назначен от президента Франк-Валтер Щайнмайер.

В Германия подписаха коалиционния договор за новото правителство (СНИМКИ)

За първи път Германия ще се управлява от тройна коалиция, съставена от социалдемократите, Зелените и либералите. За първи път правителството ще има равен брой мъже и жени.

След 16 години на поста, като първата жена канцлер, Ангела Меркел се оттегля и само 10 дни не й достигат, за да достигне рекорда на своя наставник Хелмут Кол.

Първото задгранично пътуване на новия канцлер Олаф Шолц ще е във Франция и още в петък той ще гостува на Еманюел Макрон в Париж.

„Ние ще напишем следващата глава заедно. За французите, за германците, за европейците", написа Макрон на Шолц в Туитър.

Френският президент също така благодари на Меркел за това, че „никога не е забравяла уроците на историята, че е направила толкова много за нас, с нас, за да придвижи Европа напред". 

Същевременно почти 2/3 от германците смятат, че новоизбраният канцлер няма да може да се задържи на поста повече от четири години. Това сочи проучване на YouGov, проведено за агенция DPA.

Резултатите от проучването показват, че 44% от германците смятат, че Шолц ще изпълнява функциите на канцлер в продължение на четири години, след което няма да успее да спечели преизбиране. Други 20% от анкетираните са убедени, че управляващата коалиция на социалдемократите, Зелените и Свободните демократи ще се разпадне до следващите избори за Бундестаг, сочи проучването, цитирано от БГНЕС.

Само 16% от анкетираните очакват Шолц да бъде преизбран за втори мандат, а само 1,3% от анкетираните смятат, че новият канцлер ще издържи толкова дълго, колкото предшественичката му Ангела Меркел, която оглавяваше германското правителство в продължение на 16 години.

В същото време само 22% от анкетираните заявяват, че новото правителство ще направи сериозни промени в политиката на страната, докато 51% смятат, че няма да има сериозни промени. Други 16% отговарят, че не очакват никакви промени.

Проучването на YouGov е проведено в периода 1-3 декември и обхваща 2067 души на възраст над 18 години. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.