Утре новият канцлер Олаф Шолц официално ще поеме поста от Ангела Меркел

Официално беше сформирана новата коалиция, която ще управлява Германия. Трите партии подписаха коалиционното споразумение на церемония в музея ФутУриум в Берлин.

Утре новият канцлер Олаф Шолц официално ще поеме поста от Ангела Меркел. 

Коалицията включва социалдемократите на Шолц, природозащитниците от Зелените и бизнесориентираната партия на Свободните демократи.

СвДП подкрепи коалиционното споразумение за съставяне на правителство в Германия

Те си поставиха няколко основни задачи за предтоящия мандат. Въвеждането на "зелената" енергия, модернизацията на най-голямата иконимика в Европа и по-либерална социална политика бяха сред акцентите.

Като първа и най-спешна задача, обаче, беше посочен високия ръст на новозаразени с коронавирус и опасностите от това. 

"Ако успеем да продължим доброто сътрудничество, което доведе до формирането на това правителство, очакват ни успехи в изпълнението на задачите през това десетилетие", заяви Олаф Шолц.

"Сега трябва да превърнем това коалиционно споразумение в реални действия. Трябва да го направим с предвидливост, прагматизъм, но и много страст. Не за нас в правителството, а за всички хора в Германия - млади и стари, родени тук или в чужбина", каза Аналена Бербок.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.