Той е недоволен от високите цени на тока

Фермер изсипа три каси с вкиснало мляко в централната сграда на електроразпределителното дружество във Варна. Причината - протест срещу високите сметки за ток. Той споделя, че вече трети месец му се налага да тегли кредити, за да може да плати дължимото. Заради спирането на тока умрели част от животните във фермата му. Освен това мъжът изхвърлял и тонове развалена продукция.

„Сметките за ток се повишиха до такава степен, че за нас взе да става непосилно. На предела на възможностите си сме. Тази моя реакция беше провокирана от това обществото и в частност хората, от които зависи цената - политици и енергийни експерти, да вземат мерки. Малкият, средният и едрият бизнес са изправени до стената и се очакват фалити”, посочи фермерът Данаил Николов.

Мъжът отглежда близо 300 животни. „Ние имаме малка мандра към фермата, където преработваме мляко. В резултат на спирането на тока процесът се провали. В машините бяхме заложили сурово мляко и без ток всичко се развали”, каза Николов.

Миналата година фермерът плащал около 1 400 лева за ток. След началото на лятото сметките обаче започнали да нарастват. Последно той трябвало да плати 2 800 лева. Сега производителят се надява проблемът с цените на тока да бъде решен от новото правителство.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.