Mалко над 30% от възрастното население у нас има защита срещу вируса

България е категоричен аутсайдер в процеса по ваксиниране в Европа. По последни данни малко над 30% от възрастното население у нас има необходимата защита срещу COVID-19. По време на Форума за глобално гражданство в Обединените арабски емирства Николай Василковски се срещна с експерти, които ще направят анализ на този важен момент в борбата със заразата.

Ваксините за деца до 11 г. ще пристигнат у нас в понеденик

33 530 - точно толкова италианци губят битката с COVID-19. Италия е от европейските държави, които пандемията удари най-тежко. Днес 83% от възрастното население е ваксинирано. 

„Успяхме да убедим хората, че, ако са против ваксините, значи се изправят срещу науката. А именно науката намери спасението срещу COVID-19”, смята бившият премиер на Италия Матео Ренци.  

Не само обаче науката убеждава Италия да се ваксинира. Прави го политическата криза, предизвикана от Матео Ренци. Бившият италиански премиер е твърд привърженик на стратегията, с която ваксинираните получават привилегии, а неваксинираните са принудени да спазват ограничения.

„Година и половина Италия беше в строг локдаун. Това се отрази зле на всички. Сега обаче предложихме избор на хората - ако се довериш на науката и се ваксинираш - продължаваш напред, ако не - живееш с ограничения в локдаун. Това е нашата стратегия и тя работи”, добави Ренци.

Ще има ли ваучери за ресторанти и екскурзии срещу ваксина

В България процентът на ваксинираните е почти три пъти по-нисък от този в Италия. Експертна информация не липсва, но тя не може да пребори опасенията на хората. Очевидно здравните власти не успяват да убедят обикновения човек в предимствата на науката. Затова на помощ идва ФБР.

„Хората няма да те послушат, когато убежденията в главите им се различават от това, което им казваш. Докато работех във ФБР, по време на едно дело в съда, трябваше да накарам едни мюсюлмани да дадат показания срещу други мюсюлмани. Беше ми ясно какво си мислят те. Според тях аз представлявах държава с тежки предразсъдъци към ислямските държави. Когато преговарях с тях, им казах директно: „Хора, знам, че не харесвате ФБР. Ясно ми е, че според вас Съединените щати не гледат добре на ислямските страни, поне през последните 200 години”. Този подход отключи пътя към доверието тези хора. И в края на краищата те дадоха показания доброволно”, коментира бившият парламентьор на ФБР Кристофър Вос.

ЕС поръчва над 180 млн. дози ваксина, адаптирана за Омикрон

Според него ключът към недоверчивите е искреността и емпатията. В диалога с хората държавниците трябва да говорят открито, да признават и осъзнават недоверието на обикновения човек. Едва тогава идва ред на научните аргументи.

„Държавниците по подразбиране ги е страх от това да признаят на глас, че хората не им вярват. Истинската емпатия изисква смелост. Винаги, когато съм подхождал по този начин, хората от моя лагер са ме критикували: „Ама как така, защо си на страната на противника?”. А всъщност това е просто деликатен подход, с който искам да пробия стената на недоверието”, добави Вос.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.