Това обяви здравният министър

В понеделник ще бъдат доставени ваксините срещу коронавирус за деца между 5 и 11 години. Това потвърди здравният министър проф. Асена Сербезова. Имунизирането обаче няма да става във всички пунктове, а само в болници с педиатрични отделения.

Ваксините за деца до 11 г. ще пристигнат у нас в понеденик

Спешната болница „Пирогов” ще е една от двете в столицата, в които ще могат да се имунизират и малките деца. Другият пункт ще е в частната болница „Софиямед” в „Люлин”. За страната са подбрани големи лечебни заведения, които разполагат с педиатрични отделения. Преди ваксината детето ще трябва да премине задължителен преглед при лекар, за да се установи дали то е напълно здраво. Във всеки флакон има по десет дози и за да не се изхвърлят имунизирането ще става след запазен час.

До дни ще станат ясни всички подробности за това къде и как ще се извършва ваксинирането на децата у нас, заяви проф. Сербезова. „На 20-и декември идват ваксините, те са многодозови и в момента се разработват указания от РЗИ, които ще бъдат следвани. Има над 360 пункта за ваксиниране - вероятно не всички ще бъдат годни за тези процедури”, обясни министърът.

До дни България може да започне да ваксинира срещу COVID-19 деца над 5 г.

В началото пунктовете ще бъдат по-малко на брой, а при интерес ще се увеличават. В столицата първи ще започнат имунизирането две лечебни заведения - „Пирогов” и „Софиямед”. „Ще трябва да се прави предварително записване на часове, за да може да се оползотворяват всички дози и да няма бракуване”, каза педиатърът в ДКЦ „Софиямед” - Люлин д-р Елени Пападополу.

Преди да бъде имунизирано, детето ще преминава през задължителна консултация с педиатър. „За да можем да видим дали детето е болно, или има някаква остра инфекция, което ще е противопоказание за поставяне на ваксината. Имаме готовност да реагираме”, добави д-р Пападополу.

Засега няма данни ваксините да са противопоказни за деца с хронични или други заболявания, казва още тя. „Със сигурност част от заболяванията, които имат по-нисък имунитет, или са хронични - няма да отговарят толкова добре на ваксината. При тежките алергии ще трябва много по-внимателно да се поставят, както всички други ваксини, така и тази. Случаите на анафилаксия са много малко”, добави д-р Пападополу.  

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА