Вчера в България пристигнаха общо 42 000 дози от препарата на Pfizer/BioNTech

Педиатричната ваксина срещу коронавирус ще се поставя в 69 пункта у нас. Това обявиха здравните власти по време на брифинг. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Препаратът е предназначен за деца от 5 до 11 години. Той е с променен състав от гледна точка на съдържанието на антигена, иначе е идентичен с останалите. Основното вещество се съдържа 3 пъти по-малко. Изследванията обаче показаха, че това не пречи на ефекта на ваксината”, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Флаконите са 10-дозови. Това не е много удобно заради организацията на работа и затова препаратът няма да се предлага във всички съществуващи пунктове в България, обясниха още здравните власти.

Първата доза ще се поставя 28 дни след втората. Бустерна обаче няма да се слага заради липсата на достатъчно клинични данни

Трябва да се съберат 10 желаещи деца и тогава да се отвори флакон с ваксина, посочи Кунчев, за да не се получава изхвърляне на дози. След отваряне, флаконът може да се използва до 12 часа, а съхраняването преди отваряне е в срок от 10 седмици. По думите на здравните власти е възможно при децата да се наблюдава болка и зачервяване на мястото, главоболие или втрисане след имунизацията. За да се ваксинира детето, е достатъчно съгласието на единия родител. 

Имунизирането е като при възрастните, но с участието на педиатър.

„Родителят посещава пункта, извършва се преглед, разпит за наличие на заболявания. След това ваксината се прилага и се отразява в регистъра за ваксинация. После детето ще може да получи и сертификат”, каза д-р Кремена Пармакова, нач. на „Надзор на заразните болести“.

 

Извън областните градове, пунктове за ваксинация на по-малките деца ще има в Петрич, Гоце Делчев, Севлиево, Трявна, Балчик, Ардино, Троян, Луковит, Тетевен, Лом, Велинград, Трън, Исперих, Кубрат, Дулово, Нова Загора, Неделино, Девин, Казанлък, Елхово.

В София-град ще има три места за ваксинация на малки деца – „Пирогов“, СБАЛ по Детски Болести „проф. Д-р Иван Митев“ и ЦКЦ „Софиямед“ в кв. „Люлин“. 

Засега, личните лекари няма да участват в процеса, но ще могат да отговорят на въпроси на родителите, които са решили да ваксинират децата си.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.