То е дело на д-р Йордан Спирдонов, началник на Клиника по образна диагностика в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ"

Д-р Йордан Спирдонов е началник на Клиника по образна диагностика в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ". Той е измислил устройство, с което подобрява диагностиката при съмнение за рак на гърдата. 

Изобретението му се ражда след среща с пациентка - възрастна дама с пейсмейкър, на която е трябвало много точно да определи докъде е стигнал тумора на гърдата.

За "Пулс" д-р Спирдонов разказа за случая.

За да успее да установи точния стадий на заболяването, се наложило да използва алтернативен подход. Това е станало преди 4 години, а жената е жива и здрава. Една възглавница променила съдбата ѝ - от съмнения за четвърти стадий на тумора се оказало, че образуванието е в първи, което означавало съвсем различен път на лечение.

Лекарят след това заменил възглавницата с подложка, която конструирал така, че да изпълни функцията си на важен елемент в точната диагностика.

Д-р Спирдонов разясни, че е голямо предизвикателство да се демонстрира на останалите специалисти, химиотерапевти, лъчетерапевти и най-вече на хирурзите, къде се намира карцинома, какво има около него, дали ангажира кожа, зърно, гръдна стена.

Вижте повече по темата във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.