Превенцията е задача и на родителите, категорични са експертите

„През последните две години, основно заради пандемията, има драстично увеличение на сексуалните престъпления срещу деца. Най-популярно е сексуалното изнудване в различни социални мрежи”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” експертът по киберсигурност  Явор Колев.

Как сривът на социалните мрежи се отрази на инфлуенсърите у нас

По думите му децата често създават свои профили, в които публикуват снимки, често предизвикателни, които са извън родителския контрол. „Така често те стават обект на тормоз и заплахи от злонамерени хора”, посочи той. И допълни: „Важна е превенцията. Не трябва да допускаме децата да стават жертва на подобни престъпления. Това не трябва да е задача само на полицията, но и на родителите и на училището”.

 

 

„Интернет се е превърнал в наше ежедневие. Напоследък имам доста голям контакт с подрастващи. Мисля, че мога да им дам личен пример как да сърфират безопасно в интернет и да са запознати с опасностите”, заяви олимпийската шампионка по карате Ивет Горанова, която е част от кампания за безопасен интернет за децата.

Повече гледайте във видеото.  

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.