Страната ни е в очакване на пета вълна на пандемията

Здравните власти съкращават срока, след който можем да си поставим бустерна доза срещу коронавирус. Решението се чака до петък, но идеята е този срок да бъде намален на 3 месеца, вместо досегашните 6. Новината идва, докато страната ни е в очакване на пета вълна на пандемията, причинена от варианта Омикрон. Случай на Омикрон у нас все още не е официално потвърден, но експертите не се съмняват, че той вече е тук.

Във вторник в спешната болница „Пирогов” за кратко свърши една от ваксините - тази на Pfizer, заради големия интерес към нея. Днес обаче от лечебното заведение разполагаха с всички одобрени препарати. По-голямата част от хората се редиха за поставяне на бустерна доза, а малък процент чакаха за първа игла от ваксините. За последната седмица са имунизирани близо 2000 възрастни и 150 деца, обявиха от „Пирогов”. Ваксини днес можеха да се поставят и в част от столичните ДКЦ-та. А от утре отварят и още пунктове за имунизации на деца между 5 и 11 години.

Проф. Кантарджиев: За Омикрон най-важното е да имаш бустерна доза (ВИДЕО)

Новината, че се е стигнало до изчерпване на ваксината на Pfizer кара трудноподвижната Лилия Гойчева да стане в ранни зори и да се нареди на опашката.

„Моите деца живеят в Австрия и казаха: „Майко, бързай да се ваксинираш за трета доза, защото вече в Австрия и Германия са изчерпени Pfizer.”. И вчера когато чух, че са свършили, се паникьосах и казах: „Дъжд, не дъжд, тръгвам”, разказва Лилия Гойчева.

Някои от чакащите споделиха, че се редят за пореден ден пред пункта - като 13-годишният Александър, идващ за втората си доза.

„Втората му ваксина трябваше да бъде не по-рано от 26-ти. Дойдохме тук на 26-ти, обаче опашката беше прекалено дълга и се отказахме”, обясни бащата Бранимир Иванов.

Дошъл пред пункта заради ваксината на сина си, Бранимир ще използва момента да си постави трета доза, тъй като са минали повече от 6 месеца след втората му. А до 2 дни експертен съвет към здравното министерство се очаква да предложи на министъра право на бустер и за ваксинирани преди най-малко 3 месеца.

Отново опашки от чакащи за имунизация в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Вирусолози подкрепят идеята, която вече се прилага в редица страни.

„При положение, че най-вероятно хората наистина са най-добре защитени през първите няколко месеца, може би това наистина е една добра идея. Много е вероятно да се окаже, че схемата на приложение на ваксините е не в 2, а в 3 дози, както се прилагат и много голяма част от останалите ваксини”, заяви вирусологът проф. Радостина Александрова.

Тя цитира последните научни данни, според които при Омикрон рискът от хоспитализация при ваксинирани с 3 дози остава нисък.

„Става дума за 15 до 80% по-ниска вероятност в сравнение с Делта варианта. Някъде се прокрадва идеята, че ако дозите са само 2, вероятността от хоспитализация е точно толкова голяма, колкото при Делта”, обясни проф. Александрова.

Все още обаче учените събират данни за клиничната картина при новия вариант и ще бъде ли тя по-лека в сравнение с досегашните.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.