Властите потвърдиха наличието на Омикрон у нас

На извънреден брифинг в почивния ден, здравните власти обявиха: Омикрон е в България. Новината идва на фона на рязък скок в процента положителни проби с коронавирус у нас. Над 14% за последното едно денонощие. Представители на световната здравна организация предупредиха, че новият вариант може да доведе до по-тежки последици за здравната система, заради ниския брой ваксинирани. Желаещи да се имунизират, обаче и днес се наредиха на дълги опашки пред пирогов.  дежурни пунктове има в цялата страна.

Потвърдено: Омикрон е в България

12-те положителни проби с Омикрон са от София и София-област. Заразените са от всички възрасти - от деца до хора над 60 години. Само при един от инфектираните има данни да е пътувал в чужбина - до Великобритания. Повече от половината заразени са невакснирани, а сред ваксинираните няма такъв с бустер доза. Засега протичането на инфекцията при всички протича сравнително леко и без нужда от болнично лечение, заяви още главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той не изключи да се стигне до въвеждане на по-строги ограничения, и дори локдаун. 

"Засега начинът на протичане на Омикрон сред заразените у нас е сходен с този в другите страни, регистрирали варианта. Без да се правят генерални изводи на база само 12 случая, все пак е показателно, че нито един от тях няма необходимост от лечение в болница, което значи, че протичането засега клиничното е по-леко", допълни Кунчев.

Въпреки това здравните власти очакват повторение на вече познатия Омикрон модел - удвояване на случаите на всеки два три дни. Още в началото на седмицата, експертите ще се съберат, за да обсъдят необходимостта от промяна в мерките. Доц. Кунчев не изключи в даден момент да се стигне и до затваряне. 

София-град се връща в тъмночервената COVID зона

"Всичко може да се очаква. Всичко зависи от ситуацията, която следим непрекъснато и от ефективността на мерките, които бихме предложили", каза още главният здравен инспектор. 
Действащите сега ограничения у нас, свързани със сертификатите може да не са достатъчни да спрат Омикрон, смята д-р Скендер Сила, представител на Световната здравна организация у нас. 
"Нямаме ясни доказателства, че човек, който има имунитет - независимо дали е естествен или от ваксина е защитен от Омикрон. Затова какъвто и да е сертификатът, той не трябва да отменя останалите мерки и те трябва да се прилагат. Само една мярка не е достатъчна", коментира Скендел Сила. 

При въвеждането на нови мерки, властите ще бъдат водени най-вече от грижата за здравето, категоричен е доц. Кунчев. 

"Това, с което няма да се съгласим въпреки натиска на производители, туризъм, е че не можем да направим компромис със здравето на хората и с това да поставим на колене здравната  система. Това са двата ключови момента, които ще влияят върху решенията", каза още Кунчев. 

А от Световната здравна организация съветват страната ни да бъде още по-активна във ваксинационната кампания. 

"Първо да се даде приоритет на увеличаването на ваксинацията на рисковите групи - възрастни хора, тези с хронични заболявания и здравни работници", обясни Сила. 

И днес пред дежурните пунктове за ваксинации в столицата се образува опашка от чакащи. Стигна се и до недоволство.

"Би трябвало министерство на здравеопазването да отвори всички пунктове, които бяха отворени по-рано, за да не се получават такива ужасни опашки и такова изнемогващо чакане в почивен ден", смята Наталия. 

Дежурни кабинети за имунизации в страната ще има и утре.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.