Положителните проби за денонощие са 11%

1 918 нови случая на COVID-19 в страната. Те са установени след направени 17 408 теста. Това означава, че положителните проби са 11%, показват данните на Единния информационен портал.

Починалите със заразата през последното денонощие са 53. Отчетените като излекувани за същия период са 638.

Хоспитализирани с COVID-19 са 4 306 души, от които 455 са в интензивни отделения. Новопостъпилите в болнично заведение са 315, от които 80% не са ваксинирани.

Поставените дози ваксина са общо 3 711 638, от които 6 830 за последното денонощие.

Междувременно още в първия си работен ден след празниците личните лекари вече усещат натиск към кабинетите.

„Днес вече имам назначени PCR тестове и пациенти, които се обадиха, че в лабораторията са им излезли положителни бързи тестове и желанието им е да се окаже помощ, да се даде терапия, да се назначи лечение”, коментира общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

Д-р Николова: Натискът при лекарите вече се засилва

Това, което притеснява медиците е, че вече сме на прага на пета вълна, но без да е имало осезаем спад на предишната.

„Ние все още сме в едно сравнително високо ниво на заболели и тази вълна, която ще дойде, ще тръгне от високо ниво. Сега виждаме 2 000 случая на ден - тръгваме от висок старт”, допълни лекарят.

Според имунолога акад. Богдан Петрунов е необходимо ново затягането на ограниченията. И най-вече бързо ваксиниране на служители от определени професии.

„Задължително е да се направи по-мощна пропаганда за имунизация, особено на по-рисковите контингенти. Не може държавни служители, военни, полицаи, митничари, още много, които са в постоянен контакт с хората, да не бъдат ваксинирани”, смята той.

Витанов: 1 милион заразени и над 33 000 смъртни случая в края на вълната от Омикрон у нас

И днес в големите градове се извиха дълги опашки от желаещи да се ваксинират. В Пловдив наплив има пред всички имунизационни пунктове, като на места се чака повече от час.  Докторите отчитат опашки и пред кабинетите за тестване, като положителните проби са много.

В Русе започва поставянето на педиатричната ваксина на деца от 5 до 11 години. Вече има интерес към имунизацията от страна на родителите. Децата ще се ваксинират само след предварително записване.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.