От 15 януари неимунизираните няма да могат да влизат в ресторанти, кафенета, театри и кина

Истинска буря предизвика във Франция изказване на Еманюел Макрон. В интервю за вестник "Паризиен" той споделя на жаргонен език, че иска да дразни неваксинираните.

И добавя: "Когато свободата ти заплашва тази на другите, ставаш безотговорен. А безотговорният не е гражданин.

Планът на президента е да ограничи достъпа на неваксинираните хора до социалния живот.

Предвижда се те да не могат да влизат в ресторанти, кафенета, театри и кина.

Всичко това става в момент, когато Франция регистрира нов дневен рекорд от над 271 хиляди нови случая на COVID -19.

"Той отиде твърде далеч. Да си гражданин е на практика вродено, особено във френското законодателство", смята Женевиев.

"Не е много умно от негова страна да каже подобно нещо по време на кампанията. Така той ще получи много по-малко гласове и показва една по-агресивна страна. Мисля, че не постъпи умно и не е преценил думите си", казва Мая Беласен.

"Той е прав е по отношение на хората, които не са ваксинирани. Аз съм на 89 години, ваксиниран съм три пъти за COVID и веднъж за грип. Хората, които не са ваксинирани, рискуват да предадат COVID на други. Така че тези, които са против ваксината, трябва да разберат опасностите и да се ваксинират", твърди пък Жан.

Президентът на Франция обяви намеренията си да направи по-труден живота на неваксинираните срещу COVID-19. Принудителна ваксинация няма да има, но ще бъде ограничен достъпът до социалния живот, каза държавният глава. От 15 януари неимунизираните няма да могат да влизат в ресторанти, кафенета, театри и кина.

 

 

Макрон си постави бустерна доза

Изявлението на Макрон идва на фона на забавяне на гласуването на Закона за зелените сертификати. Той забранява на неимунизирани да участват в по-голяма част от обществения живот. Очаква се документът да бъде приет по-късно тази седмица, но вече разгневи опонентите на ваксините. Премиерът на Франция обяви, че е получавал заплахи за убийство заради закона.

В страната обмислят дали сертификатът да не стане ваксинационен. Това би означавало, че всички хора без ваксина няма да имат достъп до никакви обществени и социални събития и мероприятия.

Дебатите по темата в националната Асамблея бяха прекъснати тази нощ, заради изказването на президента Макрон срещу антиваксърите. До момента 5 млн. французи са неваксинирани.

Полемика породи и възрастта, от която да бъде задължителен, засега това ще става от 16-годишна възраст. Близо 300 000 души са новозаразените.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.