Надежда Йорданова призова и за конституционни промени в съдебната система

До 15 януари трябва да стане ясно кой и как ще разследва главния прокурор. Тогава България ще внесе в Брюксел новия вариант на Плана за възстановяване и устойчивост. Това каза по време на блиц - контрол в парламентарната правна комисия ресорният министър Надежда Йорданова. Според нея, обвинител номер едно може да бъде разследван и при съмнения за административно нарушение.

Следовател, съдия или прокурор ще разследва обвинител номер едно на този етап не е ясно, каза правосъдният министър Надежда Йорданова. Защото в записаното дотук е сигурно едно - подобна фигура ще има, но Конституцията не отговаря на препоръките от евродирективите.

“Да, от съдебната система ще бъде...така че се търси този баланс - да не се създава едно усещане за извънредност и твърде неравнопоставеност. А от дуга страна да се създадат достатъчно гаранции, че този разследващ магистрат ще си свърши работата”, посочи Надежда Йорданова - министър на правосъдието.

РЕФОРМИТЕ В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА: Готвят промени, свързани с фигурата на прокурор №1

Който и да е този човек, той ще се избира от действащите магистрати  за всеки конкретен случай , каза още Йорданова. Но с това идеите на министерството за съдебна реформа не свършват. Аз считам, че мой дълг като министър на правосъдието е да не си затварям очите, а съответно да предприема всички възможни мерки в рамките на своите правомощия......а от гледна точка на главния прокурор Гешев той би следвало да освободи от присъствието си съдебната система”, посочи още ресорният министър.

От ДПС не разбраха как до това може да се стигне до това без конституционни промени.

Вие сте в началото на Вашия мандат. Пожелавам Ви да изкарате цял. Главният прокурор също е в началото на своя мандат, като неговият е по-дълъг и от Вашия”, заяви Гюнер Ахмед - депутат от ПГ на ДПС.

 Протест с искане за оставката на главния прокурор

А напрежението между прокуратурата и МВР не се харесва нито на правосъдното министерство, нито на БСП.

Разбира се, че не е нормално МВР и прокуратурата да се гонят един друг за разпити ...този процес ще бъде преодолян и голяма част от тези проблеми ще се реши именно чрез законови промени тук в Народното събрание”, категоричен е Крум Зарков - депутат от ПГ на "БСП за България".

Очаквам прокуратурата да разследва в дълбочина най-сетне тези безобразия, които бяха извършени на автомагистрала "Хемус"”, заяви Надежда Йорданова - министър на правосъдието.

 

Споменаването на конкртени имена или политически сили може да се приеме като неспазване принципа "всеки е невинен до доказване на противното", напомни министър Йорданова.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

А напрежението между прокуратурата и МВР не се харесва нито на правосъдното министерство, нито на БСП.

„Разбира се, че не е нормално МВР и прокуратурата да се гонят един друг за разпити ...този процес ще бъде преодолян и голяма част от тези проблеми ще се реши именно чрез законови промени тук в Народното събрание”, категоричен е Крум Зарков - депутат от ПГ на "БСП за България".

„Очаквам прокуратурата да разследва в дълбочина най-сетне тези безобразия, които бяха извършени на автомагистрала "Хемус"”, заяви Надежда Йорданова - министър на правосъдието.

Споменаването на конкртени имена или политически сили може да се приеме като неспазване принципа "всеки е невинен до доказване на противното", напомни министър Йорданова.

механизъм за отстраняването на главния прокурор, докато тече разследването ”, обясни тя.