Ще издържат ли болниците на натиска?

Ръст на заразените с коронавирус деца у нас. Едни от най-сериозно засегнатите области са Бургас и Русе, които от началото на годината са оцветени в тъмночервено на ковид-картата на страната. В единствения за бургаска област COVID сектор за деца има 15 легла, от които сега само 5 са свободни. Към момента няма опасност деца да бъдат лишени от болнично лечение, но лекарите предупреждават ,че ситуацията е изключително динамична.

 

 

Отново висок брой новозаразени с COVID-19 у нас

В бургаското инфекциозно отделение са обособени 15 легла за болни от ковид деца. Заети са 10 легла, като най-малкият пациент е само на няколко месеца

Д-р Светослав Тодоров, зам.-директор УМБАЛ- Бургас, разкри симптомите при децата - повишена температура, обща слабост, болки в гърлото, при някои от тях има развита и пневмония. В университетската болница в морския град към момента има разкрити 108 терапевтични и 12 интензивни легла.

„В настоящия момент от 108 имаме 5 свободни за терапевтично лечение, а от реанимационните – от 12  разкрити, имаме четирима настанени пациенти”, допълва д-р Тодоров. Предвид натиска след празниците в болницата имат готовност да разкрият допълнителни легла.

Д-р Николова: Натискът при лекарите вече се засилва

Здравната криза вече се усеща и в Русенско.  В УМБАЛ „Медика” например има само 3 свободни интензивни легла.

 „При нас има разкрити 46 интензивни легла, като към тази сутрин 43 пациенти се лекуват в отделението за интензивно лечение на коронавирус, имаме 3 свободни легла”. Това разкри д-р Ивелин Йоцов, управител УМБАЛ „Медика” - Русе.

Както в Бургас, така и в Русе, лекарите са притеснени от данните, които получават от лабораториите.

 

„Прави впечатление, че след празниците - последните 3-4 работни дни, броят на хората, които са потърсили изследване за коронавирусна инфекция, се е увеличил двойно. По справки от нашата лаборатория, положителните са се увеличили тройно. Повече от 25% от изследваните за последните 3-4 дни са дали положителен резултат”, алармира д-р Йоцов.

От Бургас са изпратени за изследване проби, за които има съмнения, че пациентът е с Омикрон.

 „Симптомите са от страна на горни дихателни пътища, т.е. пациентите са с оплаквания от болки в гърлото, от слабост, от умерено повишена температура. Апелът ми е да се ваксинират, да бъдат отговорни, да спазват мерките. Те не са написани просто за да ги има на хартия, моля ви спазвайте мерките”, обърна се към всички зам.-директорът на УМБАЛ- Бургас.

В случай на нужда, болниците имат готовност да увеличат леглата в COVID отделенията. Проблем обаче ще бъде липсата на достатъчно персонал.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.